fbpx
European Western Balkans
Politika

Posrednici EP: Većina obaveza nije ispunjena, hitno rešiti medijsko okruženje

Fajon, Bilčik i Kukan stižu na sastanak u okviru dijaloga; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Tokom druge runde međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta procenjeno je da većina obaveza od oktobarskog prvog međustranačkog dijaloga nije ispunjena i apelovano da se donesu dodatne konkretne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, saopštila je Narodna skupština.

Na pola puta (predviđene su tri runde dijaloga), postoji jasan osećaj hitnosti preduzimanja značajnih koraka u rešavanju ključnih pitanja kako bi se ostvario stvarni napredak u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pre svega u medijskom okruženju i ulozi REM-a, stoji u jučerašnjem saopštenju.

Posrednici su naglasili da je takav značajan i konkretan napredak neophodan za održavanje treće runde dijaloga, zakazane za 12. i 13. decembar 2019. godine.

Razmatran je takođe napredak u ispunjavanju obaveza preuzetih tokom prvog međustranačkog dijaloga. Iako su pozdravljena “postignuća i napredak u toku”, naglašeno je da većina obaveza još nije ispunjena ili je ispunjena delimično.

Zato je Tabela ispunjavanja obaveza, izrađena nakon prethodnog međustranačkog dijaloga, ažurirana i priložena ovim zaključcima.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da je napredak od prve runde dijaloga bio ograničen i da i vlast i opozicija moraju da se pomere sa početnih pozicija.

“Čuli smo istinske frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja i nešto bitno je potrebno kako bi se poverenje izgradilo širom političkog spektra i pokazalo građanima da se preduzimaju stvarni koraci kako bi se unapredili izborni uslovi”, rekao je Bilčik, navodi se u saopštenju za medije objavljenom nakon sastanka.

Predsedavajuća Delegacijom EP za Srbiju Tanja Fajon istakla je da vreme brzo ističe.

“Dobili smo neke nove predloge od svih učesnika, ali sat otkucava i pozivamo vladajuću koaliciju da ne troši vreme na razgovor, već da počne sa primenom. Da bi to bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i učestvuje u dijalogu kako bi pratila ispunjavanje obaveza Vlade”, rekla je Fajon.

Prioritet je da svi članovi REM-a budu imenovani i da bude garantovan pravedan pristup i izveštavanje javnih medijskih servisa. Ovo bi trebalo da se obezbedi imenovanjem “3+1” novih predstavnika u REM-u, usvajanjem novog propisa zasnovanog na najboljoj evropskoj praksi za javne servise, kako bi se obezbedio pravedan pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, kao i uspostavljanje Nadzornog odbora u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore.

“Tokom dijaloga je konstatovano organizovanje Otvorenog sastanka u Narodnoj skupštini o ulozi i radu REM i apelovano je na sve relevantne aktere, posebno REM, da hitno nastave sa aktivnostima u cilju rešavanja nedostataka u medijskom okruženju i deluju u skladu sa novim inicijativama što je pre moguće”, navodi se u saopštenju Odeljenja za odnose sa javnošću Narodne skupštine.

Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, razmatranjem pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira.

Povezani članci

Plenarna sednica NKEU: Preporuke civilnog društva važne za napredak ka EU

EWB

Ministarka Joksimović na ministarskom sastanku EU u Talinu, tema terorizam

EWB

Strategija proširenja EU – pogledi iz Brisela

Emina Muminović