fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

Međustranački dijalog u Palati Srbija; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BRISEL – Kako European Western Balkans nezvanično saznaje od izvora iz Evropskog parlamenta, evroposlanici koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, zajedno sa bivšim poslanicima Eduarodm Kukanom i Knutom Flekenštanom, održali su čak tri sastanka o nacrtu radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i šefom Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om Dejanom Đurđevićem.

Nakon prvog sastanka u petak, održana su još dva sastanka u ponedeljak, 6. septembra, i to jedan u popodnevnim, a drugi u večernjim satima, potvrđuje naš izvor.

Dodatni sastanci bili su neophodni zbog neslaganja između posrednika iz EP i Narodne skupštine oko sadržaja teksta.

Naš izvor, koji je imao uvid u sadržaj prvobitnog dokumenta o kome se raspravljalo u petak, posebno podvlači predlog o formiranju posebnog nadzornog tela, sačinjenog od predstavnika REM, učesnika međustranačkog dijaloga kao i organizacija civilnog društva koje se bave izbornim pročešem. Zadatak ovog tela bio bi da sprovede u delo eventualne dogovore iz međustranačkog dijaloga, kao i da izradi pravilnike za javne emitere.

Sama rešenja iz teksta nacrta Dačić i Đurđević inicijalno su vrlo loše primili, ističući da je mešanje civilnog sektora potpuno neprihvatljivo, naglašava naš izvor.

Predsednik Narodne skupštine Dačić je već od sredine avgusta više puta u svojim gostovanjima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom požurivao EP da dostavni dokument, za čiju izradu je rok bio 1. septembar. Međutim, iako su predstavnici Evropskog parlamenta dokument izradili u predviđenom roku, njegova konačna verzija još nije stigla do svih učesnika u dijalogu zbog usklađivanja sa formalnim ko-predsedavajućim dijaloga, Dačićem.

Kako je danas preneo portal Nova.rs, na osnovu razgovora sa izvorom iz opozicije koji je imao uvid u dokument, i pre razgovora između Dačića i evropskih posrednika, predlog sporazuma bio loš po opoziciju, a sada je još gori.

Podsećamo, tokom poslednje runde međustranačkog dijaloga koji je održan opozicija je dala više konkretnih rešenja. Tada je i dogovoreno da iz stranke pošalju svoje predloge za poboljšanje izbornih uslova posrednicima EP. Takav usaglašen tekst trebalo i da bude osnova nastavka dijaloga.

Naredna runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje stranaca, na kojoj bi, kako je najavljeno, trebalo da dođe do utvrđivanja konačnog sporazuma o unapređivanju izbornih uslova, najavljena je za 17. i 18. septembar.

Povezani članci

Tači: I Kosovo i Srbija će profitirati od zaključenja procesa

EWB

Fajon: Uputili smo pismo Dačiću, nadamo se sastanku o međustranačkom dijalogu

EWB

Učešće u mirovnim misijama EU

EWB