fbpx
European Western Balkans
Društvo

Postavljanje trijažnih kontejnera koje finansira EU nastavlja se širom Srbije

Postavljanje trijažnih kontejnera koje finansira EU; Foto: Delegacija EU u Srbiji

BEOGRAD – Nakon što je 21 kontejner za trijažu i hitnu negu pacijenata, potencijalno zaraženih virusom COVID-19, postavljen tokom prethodne dve nedelje u 15 zdravstvenih ustanova, od kojih se većina nalazi u Beogradu, postavljanje novih kontejnera nastavlja se širom Srbije, navodi se iz Delegacije EU u Srbiji. Trijažni kontejneri predstavljaju deo ukupnog paketa hitne pomoći za koju je EU opredelila 15 miliona evra.

Kontejneri su opremljeni krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke i predstavljaju važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove.

Nabavka i montaža ukupno 100 kontejnera deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji u Srbiju stižu tokom aprila i maja.

“Efikasna trijaža igra ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa. Zdravstveni radnici moraju biti zaštićeni, tako da mogu da pomognu i svima nama. Uz 800.000 zaštitnih maski koje su stigle u subotu 18. aprila, postavljanje kontejnera takođe će pomoći medicinskom osoblju da odgovori na krizu sa najmanjim rizikom po sebe. Takođe sam zadovoljan što se svi kontejneri proizvode u Srbiji, uz podršku EU sredstava. To znatno smanjuje vreme instalacije i istovremeno podržava lokalnu ekonomiju i zaštitu radnih mesta. Zajedno sa hitnom zdravstvenom pomoći u vrednosti od 15 miliona evra, ekonomija i radna mesta su drugo ključno područje gde je EU najavila značajna sredstva za Srbiju. Najavljena donacija od 78 miliona evra usmerava se za mere ekonomskog oporavka u Srbiji“, istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Nabavku trijažnih kontejnera i ostale medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je globalno pokrenula mehanizam za hitne nabavke.

Povezani članci

Integracija Zapadnog Balkana u EU je uzajamno koristan proces

EWB

Minić: EU na primeru Srbije počela da primenjuje novu metodologiju zbog ubrzanog survavanja demokratije

EWB

Moguća izmena Ustava u delu koji se tiče uređenja advokature

EWB