fbpx
European Western Balkans
IPA

Postignut dogovor o nacrtu Uredbe IPA III

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija će nastaviti da pomaže državama u pripremama za buduće članstvo u Evropskoj uniji ali i tokom pristupnog procesa. Savet je danas postigao dogovor o nacrtu Uredbe trećeg Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) za period 2021-2027.

Pretpristupna pomoć podržava države u usvajanju i implementaciji ključnih političkih, socijetalnih, institucionalnih i ekonomskih reformi kako bi ih usaglasila sa evropskim vrednostima.

Tekst regulacije fokusira se na nekoliko ključnih elemenata:

Države koje žele da se pridruže Uniji moraju da ispune određene ključne kriterijume (Kriterijumi iz Kopenhagena). Ovi kriterijumi se odnose na vladavinu prava, osnovna ljudska prava, ekonomija, učvršćivanje demokratskih institucija i javne administracija. Samim tim ovaj instrumenst će se posebno fokusirati na ispunjavanje ovih kriterijuma.

Instrument će obezbediti koherentnost i podudarnost sa novim Instrumentom za razvoj i saradnju u susedstvu. Povećaće sinenergiju sa unutrašnjom politikom EU u ključnim oblastima kao što su migracije, istraživanje i inovacije, životna sredina i klimatske promene, saobraćaj, energija.

Dogovoren tekst podrazumeva ravnotežu u promovisanju predstavljanja i obezbeđivanja pravične pomoći za korisnike Instrumenta.

 

Povezani članci

Kandidovana okvirna lista projekata za IPA 2021-2022

EWB

Ministarka Joksimović sa Fabricijem: EU je dominatni razvojni partner Srbije

EWB

EU i Srbija potpisali paket pristupne pomoći od preko 97 miliona evra

EWB