fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Potpisan sporazum o Stalnom sekreterijatu Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Foto: Železnice Srbije

BEOGRAD – Sporazum o sedištu Stalnog sekreterijata Transportne zajednice potpisan je danas u Beogradu. Potpisnici su bili ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i novi privremeni direktor Stalnog sekreterijata Transportne zajednice Alen Baron, u prisustvu šefa delegacije delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija.

Transportna zajednica Jugoistočne Evrope uspostavljena je u oktobru 2017. godine, nakon što je Sporazum o njenom osnivanju potpisan 9. oktobra te godine. Cilj Transportne zajednice je razvoj transportne mreže između EU i država Jugoistočne Evrope – Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije. Sedište Stalnog sekretetijata, za koje se očekuje da će biti otvoreno u toku narednih meseci, biće u Beogradu.

Ambasador Fabrici naglasio je da je osnivanje Transportne zajednice od velike važnosti za integraciju transportnih tržišta na Zapadnom Balkanu. “To je deo agende povezivanja, čiji je cilj unapređivanje transporta, energije i digitalnih veza sa Zapadnim Balkanom i sa EU, što Unija podržava od početka. Ovo je ključan faktor za ekonomski rast i stvaranje poslova i doneće jasne dobitke za ekonomiju regiona i njene građane”, rekao je Fabrici.

Podesetio je da je u proteklih 7 godina EU investirala preko 5 milijardi evra u transportni sektor Zapadnog Balkana, od kojih su konstrukcija novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad najvidljiviji uspesi u Srbiji.

Povezani članci

Građani Zapadnog Balkana od jula plaćaju niže cene rominga

EWB

Han posetio Srbiju, sa Vučićem otvorio most u Novom Sadu

EWB

Transportna zajednica za bolju povezanost regiona

EWB