fbpx
European Western Balkans
Politika

Potpisan sporazum za tešnju pravosudnu saradnju Srbije i EU

Potpisivanje sporazuma Srbije i Evrodžasta; Foto: Tanjug / Bojan Stekić

BEOGRAD – Srbija je juče potpisala Sporazum o saradnji sa Agencijom Evropske unije koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim pitanjima među agencijama država članica.

Sporazum su potpisali ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

Srbija i Evrodžast sarađuju od 2015. godine. Do sada su zajedno radili na 143 slučaja teškog organizovanog kriminala, krivična dela pranja novca, krijumčarenja narkotika, prevara, kao i zločina protiv života i tela i prava na ličnu slobodu

Od sada, Srbija će moći da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope. Pored toga, očekuje se da če Srbija u budućnosti dobiti mogućst da  imenuje tužioca za vezu u Evrodžastom.

“Ohrabrujem obe strane da u potpunosti iskoriste ovaj sporazum. Postavljanje srpskog oficira za vezu u Evrodžasta nesumnjivo će uveliko olakšati ovu saradnju. Srbija bi trebalo da nastavi sa jačanjem napora da obezbedi poštovanje zahteva EU u ovoj oblasti”, rekla je na potpisivanju sporazuma zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Tokom prethodnih godina, Evrodžast je potpisao sporazume o saradnji sa tri države Zapadnog Balkana – Severnom Makedonijom (2008), Crnom Gorom (2016) i Albanijom (2018).

Povezani članci

Grošelj: Evropski parlament očekuje da Srbija istraži afere po načelima vladavine prava

EWB

Šarec: Slovenija insistira na razgovorima o proširenju

Tanjug

Kocijančič: Članice same odlučuju o priznanju Kosova

EWB