fbpx
European Western Balkans
Region

Potpisan Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i EU

BRISEL – Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao je danas u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije.

To je preduslov za aktiviranje sredstava za četiri infrastrukturna projekta koja su Bosni i Hercegovini odobrena na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Time se BiH pridružila ugovoru u okviru kojeg su njoj odobrena četiri projekta, Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrednost projekata je 538,8 miliona evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je evropska komesarka za transport Violete Bulc, prenosi Fena.

“Posebno sam srećna jer su se svi napori visoke predstavnice EU Federike Mogerini, evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana i mene isplatili da bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama zapadnog Balkana i time dobili potpunu saradnju kada je u pitanju oblast transporta”, rekla je Bulc.

Ona je pohvalila političare u BiH što su uspeli da prevaziđu veoma tešku političku situaciju, stavljajući budućnost zemlje na prvo mesto.

Zvizdić je ocenio da je ovaj ugovor izuzetno važan za BiH iz više razloga, ali naročito jer će ukupna infrastruktura biti usklađena etapno s normativima i standardima koji važe u EU, što, kako je objasnio, znači razvoj infrastrukture kao preduslova za ekonomski razvoj i povezivanje s regijom i EU.

Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrednost koja iznosi oko 250 miliona evra, od čega je BiH dobila oko 46 miliona evra grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

Povezani članci

Fajon: Evropski put za je važan za region

EWB

Nemačka štampa: Ekonomska unija na ZB, rađanje nove YU

EWB

“EU učini više”

EWB