fbpx
European Western Balkans
Politika

Potpredsednik evropskih liberala podržao Pokret slobodnih građana

Foto: Pokret slobodnih građana

BEOGRAD – Pokret slobodnih građana (PSG) dobio je podršku od Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u vidu video poruke koju je snimio član Evropskog parlamenta i potpredsednik ALDE Ilhan Kjučuk, navodi se u saopštenju PSG.

U poruci namenjenoj građanima Srbije, Kjučuk poziva građane da glasaju za Pokret slobodnih građana uz napomenu da Parlament Srbije ne može biti potpun bez prave proevropske stranke.

U saopštenju se navodi da potpredsednik ALDE takođe ističe da je budućnost Srbije u Evropskoj Uniji ali da Srbija za to nema šanse bez partije kao što je Pokret slobodnih građana i da su izbori jedini put napred.

ALDE grupa je treća po veličini politička grupacija u Evropskom parlamentu, koja je, između ostalog, pre nedelju dana poslala pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju  u kom izražavaju duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji, u kom su ukazali na problem demokratije i problematičnih izbornih uslova.

Albahari: Napredak Srbije ka EU je ‘šminka’

Međunarodni sekretar PSG Natan Albahari izjavio je za FoNet da kako se približavaju parlamentarni izbori, vlast šalje poruku da smo sve bliži Evropskoj uniji. Međutim, napomenuo je da posle 21. juna, prva državna poseta “neće biti Berlinu, Parizu, Briselu, već Moskvi, Kini ili Bliskom Istoku”.

“Ako vlast poruči da nećemo ići ka Evropi, jer nemamo kapacitete, niti želju, to je u redu, ali to treba da se kaže, da znamo, a ne da pogađamo da li smo ove nedelje za Rusiju, sledeće nedelje za Kinu, a treće za EU”, poručio je Albahari.

On objašnjava da umesto da znamo pravac gde idemo, tako ćemo napraviti više neprijatelja, nego prijatelja, jer ne možete zadovoljiti sve velike sile, ukazao je on i ocenio da je napredak Srbije ka EU “šminka”.

“Izgleda da idemo ka EU, s vremena na vreme otvorimo poneko pregovaračko poglavlje, usvojimo zakon, damo pozitivnu izjavu, odemo u posetu Berlinu, Briselu, Parizu, ali nemamo dokaze da vlast namerava da uvede Srbiju u EU”, ističe Albahari.

On smatra da Srbija ne deli vrednosti EU, kao to su ljudska i manjinska prava, vladavina prava ili sloboda medija. Kako je predočio, oni poznaju moć i vlast i protive se svemu što može da ih saplete ili ugrozi u tome.

S druge strane, Albahari podseća da je EU osnovana na drugim principima – kontroli vlasti, promeni izvršne vlasti, slobodnim sudovima i izborima. Mi smo jako daleko od toga, predočio je međunarodni sekretar PSG, koji diplomatiju Srbije vidi kao “jako lošu” i “šizofrenu”.

“Danas smo za Evopu, sutra za Rusiju, prekosutra za Kinu, a onda tu dođe i Amerika. I prethodna vlast je imala ta famozna četiri stuba spoljne politike, tako da nastavljamo šizofreni okvir. Tokom pandemije virusa korona videli smo pravo lice vlasti, koja se hvalila saradnjom sa Pekingom, kada joj je to bilo u interesu, ali pomoć Kine ne može da se poredi sa pomoći iz EU. Kao da su hteli da provociraju EU”, izjavio je Albahari i dodao da se nada da je to bila neka strategija, mada ga ne bi čudilo da je rađeno zbog dnevnih političkih poena i rejtinga predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On ističe da je to zapaženo i u Briselu i članicama EU, gde se pitaju: “Koliko smo milijardi evra dali Srbiji, a onda Srbija kaže da joj je Kina najbliži saveznik, a ne Evropa?”

Povezani članci

Nova uredba EU o baterijama bi mogla da utiče i na iskopavanje litijuma u Srbiji?

EWB

Varhelji i Fajon različito o izbornim uslovima u Srbiji

EWB

Predlog Komisije o novoj metodologiji proširenja 5. februara, kažu izvori

EWB