fbpx
European Western Balkans
Politika

Poverenik i švedski ambasador o procesu EU integracija

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin; Foto: Ambasada Švedske

BEOGRAD – Proces EU integracija Srbije i problemi Srbije u ostvarivanju ciljeva iz Akcionog plana u vezi sa poglavljima koja se odnose na ljudska prava i funkcionisanje pravne države – teme su današnjeg sastanka Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i ambasadora Švedske Jana Lundina.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, švedski ambasador je pokazao posebno interesovanje za stavove Šabića u vezi sa uspostavljanjem novog zakonodavnog okvira u oblastima ljudskih prava, posebno za probleme u donošenju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Pošto dosadašnje aktivnosti nadležnih ni posle pet godina nisu dale rezultate, Poverenik je podsetio da je pokušao da pruži pomoć u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pripremivši kompletan model novog zakona usklađen sa standardima EU i stavivši ga Vladi na raspolaganje, ali da nije bilo spremnosti da se ta pomoć prihvati“, stoji u saopštenju.

Šabić i Lundin su razgovarali i o odnosu izvršne i zakonodavne vlasti prema instituciji Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

„Ambasador je naglasio važnost delovanja Poverenika kao nezavisne institucije u oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti i iskazao spremnost njegove zemlje da pomogne daljem razvoju i jačanju institucije“, saopštio je Poverenik.

Povezani članci

Od unije Srbije i Kosova, do kritika mogućih postupaka

EWB

Han za DW: U Sofiji šest novih inicijativa za Zapadni Balkan

EWB

Raste li uticaj Kine u Evropi?

EWB