fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Povodom Evropske godine železnice, voz “Connecting Europe Express” stigao u Beograd

Premijerka Brnabić na železničkoj stanici Beograd Centar; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Međunarodni voz „Connecting Europe Express”, koji je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u Srbiju, na železničku stanicu Beograd Centar.

“Connecting Europe Express” u Beograd je stigao sinoć iz Hrvatske preko Šida, a njime su u Srbiju stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopštilo je preduzeće “Infrastrukture Železnice Srbije”.

U sastavu ovog voza je i vagon u kome je priređena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evrope, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i „Infrastrukture železnice Srbije“.

Voz “Connecting Europe Express” je inicijativa pokrenuta u kontekstu Evropske godine železnice, koja se obeležava ove godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas su sa gostima iz Evropske komisije u železničkoj stanici Beograd Centar obišli međunarodni voz „Connecting Europe Express”.

Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i održavanje Železničkog samita koji će danas biti održan u Beogradu pod nazivom „Western Balkans Rail Summit 2021″.

Organizatori ovog samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Connecting Europe Express” krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz. Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER). Na putovanju dugom oko 20.000 kilometara, ovaj voz će obići preko sto evropskih gradova.

Tokom svog putovanja, „Connecting Europe Express” prošao je kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku. Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke, Češke, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

Tokom 36-odnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture

Povezani članci

Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o romingu

EWB

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu

EWB

Han posetio Srbiju, sa Vučićem otvorio most u Novom Sadu

EWB