fbpx
European Western Balkans
Politika

Predlog evroparlamentaraca nezadovoljavajući, ali treba i dalje razgovarati

Sastanak putem video linka predsednika Narodne Skupštine i evroparlamentaraca; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Pokreta slobodnih građan (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas za N1 da je dugoočekivani predlog sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima, koji je izrađen od strane poslanika EP, dokument koji sadrži obilje opštih mesta i da je nedovoljno upotrebljiv.

“Ne možete da se ne složite, ali ne možemo ni da stavimo potpis, ne nudi se nijedno rešenje, očekivao sam konkretniji dokument, mora da ima jasne mehanizme”, rekao je Grbović.

Prema njegovim rečima treba komunicirati sa drugima i učestvovati do kraja. Grbović je dodao da će PSG  poslati amandmani, kao i prošlog puta, sa rešenjima koja su realna i imaju uporište.

“Nama nije problem da ponovo pošaljemo dokument. Nije ključno da li ce opozicija nastupiti jedinstveno, svi znamo šta su problemi, rešenja se stilski razlikuju. Dobili smo loš dokument, to treba konstatovati, sve što piše je tačno, dobro su detektovani problemi, ali ovakav dokument dolazi na kraju, a na kraju moraju da budu konkretne stvari, treći papir istog nivoa konkretnosti, treba da postoje rešenja. Doneli su ga predstavnici EP sa Dačićem, sa 7 dana zakašnjenja. Dačić nije damo kofasilitator, on je predsednik stranke u vlasti. Ono što ne valja – ne valja, ne želimo da budemo destuktivni, ali moramo da kažemo kako stvari stoje“, ocenjuje Grbović

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan navodi da na dokumentu stoji potpis Dačića i da je to prvi dokument o kojima vlast govori o problemima koje imamo svih ovih godina.

“To je dobra osnova, imamo priznanje, hajda da sednemo sada kada imamo jedan papir, da probamo da imamo jedan stav. Imamo konkretan dokument i treba da damo odgovor”, navodi on.

Movsesijan kaže da treba ozbiljno nastupiti pred građanima i dati im nadu.

„Nije realno da danas sednemo za sto, ali je do nas. Hajde da spustimo tenzije, da pokušamo sve da sublimiramo, onda imamo i veću pregovaračku snagu. Jesu ovo opšta mesta, ovo je polazna tačka. Nije Evropski parlament kriv, živimo u katastrofalnom društvu, sve više ljudi ima osećaj nesigurnosti, buja nacionalazam. Moramo da damo nadu narodu, hoćemo da promenimo ovaj nakaradni sistem“, ocenjuje lider Nove stranke.

Kako je istakao za N1, evroparlamentarci su zadali neke tačke u kojima se detektuju problemi u izbornom procesu, a da je sada sve na vlastima.

“Ovo nije krah pregovora, politika je beskonačna biciklistička trka, neko nosi žutu majicu, neće se zaustaviti planeta. Pokušavam da sednemo i pričamo, a ne da dajemo izjave preko medija – ako se ne priča verovatno će doći do nesporazuma, da sklonimo zakulisne radnje. Pozivamo na dijalog, a ne možemo da napravimo dijalog u opoziciji. Opozicija ne želi da ima neki veliki dijalog sa Aleksandrom Vučićem, pitanje šta ćemo da radimo dalje – da li ćemo i dalje da presipamo iz šupljeg u prazno ili ćemo da dogovorimo nešto. Izdejstvovali smo papir, možemo da kukamo, ali ovo je realnost. Ne očekuje se od EU da rešava naše probleme, ja znam šta rade Orlić, Vučić i Dačić, ali imali smo mi i Miloševića“, kazao je Movsesijan.

Vukadinović: Dokument EP zakasnio, on je dijagnoza stanja, a ne rešenje

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović izjavio je za N1 da je predlog nacrta sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima, koji je izrađen od strane predstavnika Evropskog parlamenta, trebao da bude predstavljen pre četiri meseca, a da je sada prekasno za jedan takav dokument. On je dokument evroparlamentaraca ocenio kao “dijagnoza stanja, a ne rešenje”

„Ja ništa nisam očekivao, ali je ovo dosta ispod mojih niskih i malih očekivanja, tako da razumem i one koji su razočarani. To je papir koji ne može da zadovolji minimum uslova, a trebalo bi da bude ozbiljan dokument“, istakao je Vukadinović i dodao da je trebalo da se pojavi još u aprilu ili maju.

Pojašnjava da je trebalo da se pojavi tada, jer su razgovori bili na početku, dok je sada prema njegovom mišljenju prekasno za ovakav predlog.

„Teško se može ilustrovati sva praznina ovog papira. Ako izuzmemo preambulu, to je skup dobre volje, nadanja i očekivanja. Praktično, tu se pominju dve ili tri, hipotetičke stvari. Dakle, to je mogao da bude uvodni dokument, nikako nije mogao da bude ‘pretposlednja ruka’. Tako da je ovaj dokument ispod mojih malih i niskih očekivanja“, napominje Vukadinović. 

Prema njegovim rečima, stvari koje su navedene u dokumentu evroparlamentaraca su teme, a ne rešenja, i naglašava da bi on mogao da prođe kao „dijagnoza stanja a ne rešenje“.

„Naši predlozi praktično nisu prisutni. Doslovno svi opozicioni učesnici tražili Radnu grupu koja bi napravila taj predlog preko leta, protiv toga su bili protiv ovi iz vlasti, a evroparlamentarci su ignorisali taj naš zahtev da grupa bude tokom leta“, rekao je on.

Ocenjuje da je ovaj dokument urađen na brzinu, da ima mnogo grešaka i naglašava da opozicija nije imala prevelika očekivanja od evroparlamentaraca.

„Ne možete od opozicije očekivati da prihvati ovako nešto sa nekim kozmetičkim izmenama. Ovo je samo forma, ljuštura“, ocenio je Vukadinović.

Odgovorajaću na pitanje da li će opozicija učestvovati nadalje u pregovaračkom procesu, kaže da je to dilema, ali veruje da će opozicione strane iz raznih razloga nastaviti sa pregovorima. Veruje da opozicija treba da pošalje amandmane na ovaj dokument do 12. septembra, do kada joj je dat rok.

„Bez nekih velikih očekivanja da će nešto biti, ali ipak mora da ih pošalje. I siguran sam da će evroparlamntarci onda morati nešto od toga da uvaže“, smatra Vukadinović.

On je ocenio da je cilj evroparlamentaraca da opoziciju izvede na izbore, a da je otežavajući momenat što opozicija nema previše dobrih opcija. Takođe, procenjuje da opozicija treba da donese odluku koja će obuhvatati sve izbore, dakle ili učestvovanje na svim izborima, ili potpuni bojkot.

Povezani članci

Vučić i Tači na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ove nedelje

EWB

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

EWB

Vučić: Na putu smo ka EU; Cvijić: EU najveći gubitnik izbora

Emina Muminović