fbpx
European Western Balkans
Politika

Predlog Komisije o novoj metodologiji proširenja 5. februara, kažu izvori

Evropska komisija; Foto: Pixabay

PARIZ / BRISEL – Predlog Evropske komisije o novoj metodologiji proširenja biće predstavljen 5. februara, European Western Balkans saznaje iz nezvaničnih izvora u Parizu i Briselu. Sama Komisija još uvek nije zvanično najavila datum.

Predlog Komisije je prvobitno bio planiran za januar, što je najavio i komesar za proširenje Oliver Varhelji, ali je kasnije odložen. On neće predstavljati konačnu verziju nove metodologije, koja će zahtevati pristanak svih država članica. Međutim, očekuje se da će predlog Komisije značajno uticati na debatu o procesu proširenja.

Reforma postojeće metodologije o proširenju otpočela je u novembru prošle godine, kada je Francuska objavila neformalni dokument o ovoj temi, nakon što je stavila veto na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Na ovaj predlog odreagovalo je devet drugih država članica EU, među njima Italija, Austrija i Poljska. Najveća razlika između njihovog i francuskog predloga, koji je predvideo sedam faza procesa pregovora, je da grupe poglavlja treba da se otvaraju istovremeno, a ne jedna za drugom.

Više drugih zainteresovanih strana, uključujući nevladine organizacije i istraživačke centre, takođe su se uključile u debatu.

Reforma metodologije proširenja dolazi u trenutku priprema za sveobuhvatnu Konferenciju o budućnosti Evrope, kao i Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju.

Povezani članci

Pahor: Podrška dijalogu sa Prištinom; Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu

EWB

Nedostatak odluke EU o Severnoj Makedoniji slabi zagovornike proširenja u regionu

EWB

Obeležen početak predsedavanja Bugarske Savetu EU

EWB