fbpx
European Western Balkans
Politika

Predlog o dijalogu u Narodnoj skupštini: Prva faza pre izbora, druga nakon njih

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Dijalog vlasti i opozicije seli se sa Fakulteta političkih nauka u Skupštinu Srbije, a prema planu šefa Spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvida Mekalistera razgovori će se voditi u dve faze u formatu „Žan Mone“.

Uspostavljanje međustranačkog dijaloga kako bi se poboljšala parlamentarna kultura u Narodnoj skupštini, čini okosnicu Mekalisterovog predloga, prenosi dnevni list Danas.

U pismu koje je Dejvid Mekalister uputio predsednici parlamenta Maji Gojković, navodi se da treba uključiti sve parlamentarne stranke koje izraze spremnost da učestvuju u dijalogu.

Nakon razgovora sa predstavnicima partija iz vladajuće koalicije i opozicije, uzimajući u obzir trenutnu atmosferu u radu NS, ali i činjenicu da su parlamentarni izbori zakazani za 2020, Mekalister je predložio da fokus prve faze treba da bude na političkom dijalogu o izbornim uslovima, potrebnim za unapređenje izbornog okruženja pred izbore.

Kako Danas prenosi, u okviru prve faze bila bi organizovana tri međustranačka dijaloga, u periodu od oktobra do decembra, ali i nadzor nad primenom eventualnih dogovora do održavanja izbora.

Mekalister predlaže da se u funkciji kopredsedavajućih nađu Maja Gojković i jedan od predstavnika  Evropskog parlamenta, dok bi učesnici bili lideri parlamentarnih stranaka. U pismu je navedeno, da se ne isključuje mogućnost učešća stručnjaka, uz napomenu “ukoliko je to potrebno”.

Prvi sastanci, kako je već dogovoreno, trebalo bi da se održe 9. i 10. oktobra, a rokovi za naredni su sredina novembra i decembra.

Međustranački dijalog i izgradnja poverenja u procedure i prakse Narodne skupštine, kao što je na primer Etički kodeks, biće fokus druge faze dijaloga, ističe se u Mekalisterovom pismu. Ona bi trebalo da počne u septembru naredne godine.

Dijalog će se voditi u Žan Mone formatu, čiji su ključni principi da nema medijske komunikacije dok se ne dođe do konkretnih dogovora, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori.

Više o formatu Žan Mone pročitajte OVDE.

Povezani članci

Johanes Han u petak u Beogradu

EWB

Zabrana Europrajda bi bila korak unazad u poglavlju 23

EWB

[BSF] Brnabić, Gotemiler : Odlična saradnja Srbije i NATO

EWB