fbpx
European Western Balkans
Politika

Predlozi Atlantskog saveta za novu strategiju SAD na Balkanu

Zastava Sjedinjenih Američkih Država; Foto: Pixabay

VAŠINGTON – Atlantski savet objavio je danas na svom sajtu izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom “Balkan napred: Nova strategija SAD za region”, u kom je predloženo stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “istorijsko pomirenje” sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Za sutra je u Vašingtonu zakazana konferencija Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šefovi diplomatija regiona.

Posle sukoba tokom 90-ih, verovalo se da se zapadni Balkan nalazi na putu ka stabilnosti i da će obećanje o evroatlantskoj integraciji pomoći zemljama bivše Jugoslavije da prođu kroz bolne unutrašnje reforme i podstaknu region na tešnju saradnju, koja će pomoći u prevazilaženju rana iz ratova, navodi se u izveštaju.

Prema oceni Atlantskog saveta, u regionu je postignut značajan napredak – Slovenija i Hrvatska su sada članice NATO i Evropske unije (EU), a Albanija i Crna Gora su pristupile NATO-u.

Ohrabrene ovim uspesima, angažovanje i evropskih država i SAD je smanjeno, uz opravdanje pasivnog verovanja u neizbežnost krajnje putanje regiona.

Iako region još želi da se pridruži Zapadu i njenim institucijama, konačni ishod ne bi trebalo više uzimati zdravo za gotovo, ističe se u izveštaju o novoj američkoj strategiji za Balkan.

SAD posebno mogu i treba da imaju ključnu ulogu u tome kako bi dale glas jasnoj, zajedničkoj viziji za region i koordinisale sa Evropskom unijom ponovno uspostavljanje jasnog puta ka zajedničkom transatlantskom cilju na političkom nivou, smatra Atlantski savet.

U izveštaju je navedeno nekoliko konkretnih koraka, koje bi SAD trebalo da urade kako bi pomogle u stabilizaciji regiona.

Pod jedan, Atlantski savet smatra da SAD treba da uspostave stalno prisustvo vojske u Jugoistočnoj Evropi, čime bi pokazala konstantnu posvećenost postizanju bezbednosti u regionu i omogućila sebi da dugoročno utiče na na razvoj događaja.

Kamp Bondstil je idealan za to, stoji u izveštaju.

Vojnici bi trebalo da pomognu i jačanju sposobnosti lokalnih vlasti u borbi protiv terorizma kroz obuku i razmeni najboljih praksi, kao i pružanju pomoći u humanitarnim katastrofama, a to bi, takođe, trebalo da pošalje jasan signal regionu da su SAD posvećene sprečavanju nepromišljene revizije postojećih granica, što, kako tvrde, podstiče ruski avanturizam.

Pod dva, predlaže se u izveštaju, SAD treba da pokušaju da “postignu ”istorijsko” zbližavanje sa Srbijom. To nije strogo govoreći novi pristup, već neophodan snažniji pokušaj u kontekstu obnovljanja angažmana u regionu”.

Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali to

može da postane jedino ukoliko počne značajno da se distancira od Rusije, navodi Atlantski savet.

Pod tri, SAD treba da povrate reputaciju istinskog posrednika, koji, između ostalog, treba da uloži dodatni napor da bi pripremio Atinu i Skoplje da u budućnosti postanu saveznici, i pridruže se EU u naporima da podstaknu da se razgovori Beograda i Prištine što pre okončaju.

Pod četiri, kako se navodi, treba obrati pažnju na preduzetnike i mlade u regionu.

Nijedan od ovih poteza nema smisla bez obraćanja pažnje na

dugoročne ekonomske perspektive regiona i mlade ljude, ističe se u izveštaju.

Napominje se da SAD moraju ponovo da se angažuju sa svojim evropskim partnerima da stvore značajne ekonomske mogućnosti za ljudi iz regiona od infrastrukturnih projekata, preko smanjenja ograničenja u regionalnoj trgovini, do podsticanja investiranja u digitalnoj sferi…

Evropska unija jeste i ostaće glavni igrač na zapadnom Balkanu, sa daleko više resursa, alata, ljudskog kapitala i političke pažnje posvećene regionu od SAD, navodi Atlantski savet i ističe da SAD treba da zadrže poseban autoritet, koji može da se iskoristi kako bi se unapredila bezbednost regiona, kako nikada više ne bi postao izvoznik ozbiljnih problema, niti sukoba.

SAD mogu da kanališu pozitivan strateški rezultat koji će otvoriti put još bezbednijem i prosperitetnijem regionu, stoji u izveštaju Atlantskog saveta o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom “Balkan napred: Nova strategija SAD za region”.

Povezani članci

Međak: Vladavina prava mora ostati ključni uslov, EU da pokaže da je pristupanje izvesna stvar

EWB

EU podržava poboljšanje sistema kontrole hrane u Srbiji

EWB

Špigel: Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države za vreme pandemije

EWB