fbpx
European Western Balkans
Politika

Predsednik EP i predsednici parlamenata ZB potpisali zajedničku deklaraciju

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli sa predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana; Foto: Twitter/EP_President

STRAZBUR – Na poziv predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, predsednici parlamenata Zapadnog Balkana okupili su se na prvom samitu ove vrste, a učesnicima se pridružio i predsednik hrvatskog Sabora.

„Današnji samit potvrdio je naše čvrsto uverenje da Zapadni Balkan i Evropska unija dele zajedničko sudbinu. Čvrsto verujemo da će proširenje imati koristi za ljude u regionu i zemljama članicama EU i da može doneti preko potrebno pomirenje u regionu. Sada moramo biti sigurni da će se ova politička volja pretvoriti u konkretnu akciju“, izjavio je Sasoli.

Samit je završen zajedničkom deklaracijom u kojoj se poziva Evropski savet da pruži “nedvosmislenu pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i davanju statusa kandidata” zemljama Zapadnog Balkana.

U objavljenoj deklaraciji potvrđuje se ključna uloga parlamenata u ostvarivanju napretka u reformama potrebnim za članstvo u EU.

Kako su naveli, hrvatsko predsedavanje moglo bi da odigra ključnu ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja kao i davanju novog i efikasnog zamaha tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi region približili EU i obezbedili održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.

„Čvrsto verujemo da će proširenje EU biti na dobrobit naroda Zapadnog Balkana i zemalja članica Unije, i da može da dovede do preko potrebnog pomirenja u regionu“, naglasili su u deklaraciji, potvrđujući posvećenost parlamenata Zapadnog Balkana u učešću u razmatranju obnovljenog pristupa proširenju.

Predsedavajući parlamenata smatraju da bi trebalo da budu u punoj meri uključeni u rad Konferencije o budućnosti Evrope, kao i da su posvećeni saradnji na jačanju parlamentarne demokratije i „parlamentarne dimenzije procesa proširenja“.

U deklaraciji su izrazili uverenje da je jačanje parlamenata ključni deo procesa proširenja jer „samo osnaženi i efikasni parlamenti sa jakom kulturom inkluzivnog dijaloga i izgradnje konsenzusa mogu da budu istinski i efikasni podstrekači dijaloga“.

U zaključku se predsednici parlamenata Zapadnog Balkana uz podršku predsednika Evropskog i hrvatskog parlamenta obavezuju da vode svoje parlamente „putem koji će pomoći stvaranju političkog zamaha procesu proširenja koji odgovara očekivanjima svih njihovih građana“.

Povezani članci

Šta predstavlja „pomirenje“ za Evropsku komisiju?

EWB

Dačić i Crnadak otvorili novu ambasadu BiH

EWB

Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju

EWB