fbpx
European Western Balkans
Politika

Predsednik parlamenta Švedske: Srbija da poradi na reformama

predsednik Parlamenta Švedske Andreas Norlen; Foto: FoNet

BEOGRAD – Švedska podržava politiku proširenje Evropske unije  i srpske ambicije da postane članica EU, ali Srbija, da bi postala članica EU, morala da poradi na reformama u određenim oblastima, izjavio je danas predsednik Parlamenta Švedske Andreas Norlen, prenosi FoNet.

Norlen je, posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, rekao da Srbija “mora da poradi na reformama u oblastima kao što su vladavina prava, pravni sistem, borba protiv korupcije i reforma političkog sistema, kako bi opozicija ponovo postala deo parlamenta, a takođe i na reformama medija i medijskih sloboda”.

Norlen je dodao da Švedska podržava evropske ambicije Zapadnog Balkana.

“Veoma mi je bilo drago da čujem informaciju o dijalogu između partija na vlasti i predstavnika opozicije. U Švedskoj imamo tradiciju da sve svoje oponente zovemo kolegama bez obzira što imaju drugačije političke stavove. Nas sve bira narod i mi smo svi demokratski predstavnici naroda”, rekao je Norlen.

On je istakao da podržava “smanjenje oštrih tonova između političara u diskusijama, kao i između političara i novinara”.

“Važno je da se više pažnje posveti raspravi o važnim pitanjima bez konflikta”, poručio je Norlen. On je istakao da je veoma važno da se razvijaju bilateralni odnosi Švedske i Srbije. Norlen je rekao da u Švedskoj trenutno živi oko 130.000 građana srpskog porekla, da su dobro integrisani u švedsko društvo i važan su deo odnosa dve zemlje.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naveo da je na sastanku sa Norlenom rekao da je ključno opredeljenje Srbije članstvo u EU.

“Veoma smo zahvalni Švedskoj na kontinuiranoj podršci koju nam pruža kad je reč o evropskim integracijama”, istakao je Dačić.

On je Norlena upoznao sa procesom reformi i delovima tog procesa koji se odvijaju u Skupštini Srbije, kao što su ustavne promene, sve ono što parlament radi zajedno sa Vladom kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, ali i o toku međustranačkog dijaloga.

Dačić je naglasio da Srbija želi što bolju saradnju sa Švedskom i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje “dobri i da su u usponu”.

Sa predsednikom Švedskog parlamenta sastao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom izjavio da bi dvema zemljama prioritet trebalo da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje.

Kako je saopšteno, Vučić je istakao značaj jačanja parlamentarne saradnje dve zemlje. On je naglasio da Srbija posebno želi da unapredi svoje ekonomske odnose sa Švedskom u nadi da bi više kompanija iz te zemlje moglo da se opredeli da investira u našoj zemlji.

Vučić je istakao značaj razvojne saradnje, koja se realizuje uz pomoć Švedske agencije za razvoj, za koju švedski partneri smatraju da je “uzor dobre saradnje“ te agencije sa nekom državom.

Zahvalio je i za spremnost Švedske da prenese svoja iskustva iz različitih procesa vezanih za Evropsku uniju, posebno u oblasti vladavine prava, kao i za podršku evropskom putu Srbije.

Norlen je potvrdio da njegova zemlja podržava proširenje EU, a podržao je i dijalog Beograda i Prištine

Povezani članci

Na marginama u Londonu: Šta čeka Zapadni Balkan u narednoj deceniji?

EWB

Lideri EU pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova postignut u Ohridu

EWB

Brnabić kritikovala jučerašnju posetu predstavnika opozicije Briselu

EWB