fbpx
European Western Balkans
Politika

Predsednik Partije evropskih socijalista podržao DS i osudio pokušaj njenog preuzimanja

Sergej Stanišev; Photo: stanishev.eu

BEOGRAD – Predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Sergej Stanišev poručio je u pismu upućenom predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu da se “ne mogu tolerisati” pokušaji preuzimanja Demokratske stranke “nelegitimnim, pa čak i nelegalnim sredstvima”, te pozvao ovu stranku da preuzme vodeću ulogu u procesima evropskih integracija u Srbiji.

Kako se prenosi u saopštenju za medije DS-a, Stanišev je u svom pismu istakao kako je ta stranka dokazala da je posvećena “projektu evropske integracije i demokratije” i posebno naglasio da borba za demokratiju, slobodu, jednakost, mir i pravdu u Srbiji “poslednjih godina nije bila laka”. Zbog toga su, prema rečima Staniševa, još značajniji napori koje Lutovac i DS ulažu u toj borbi.

“Sa velikom zabrinutošću smo primili vesti o nelegalnom pokušaju preuzimanja Demokratske stranke u ključnim trenucima pre parlamentarnih izbora u Srbiji. Ne mogu se tolerisati pokušaji narušavanja unutarstranačke demokratije nelegitimnim, ili čak i nelegalnim sredstvima. Stojimo čvrsto uz vas u vašoj borbi za demokratiju i solidarnost i ohrabrujemo vas da preuzmete vodeću ulogu u evropskoj integraciji vaše zemlje, na osnovama naših zajedničkih vrednosti,” navedeno je u pismu koje je predsednik PES-a Sergej Stanišev uputio predsedniku Zoranu Lutovcu.

U pismu se konstatuje da je u Srbiji poslednjih godina narušena demokratija, da nema medijskih sloboda i da je država “na različite načine zarobljena”, ali i zadržava rezerva prema odluci opozicije da bojkotuje predstojeće izbore.

Stanišev je podsetio na to da je Demokratska stranka već dugi niz godina pridružena članica PES-a u kojoj se evropski socijalisti i socijaldemokrate zajedno bore za ujedinjenu Evropu i njene osnovne vrednosti. “Zajedno sa svim sestrinskim strankama borimo se za progres i bolju Evropu,” poručio je između ostalog Stanišev, stoji u saopštenju DS-a.

Povezani članci

Loazo: EU se nije dovoljno angažovala za učvršćivanje mira na Zapadnom Balkanu

EWB

BiH i Srbija jačaju saradnju u procesu evrointegracija

EWB

Dok vlast optužuje nevladine organizacije, država dobija mnogo više novca od EU

EWB