fbpx
European Western Balkans
Politika

Predsednik Vučić sa komesarom Hanom: Članstvo u EU prioritet Srbije

Johanes Han, Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić / nr

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i dijalogu sa Prištinom.

Predsednik Vučić je istakao da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

“Smatramo da je mesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun”, naglasio je predsednik Vučić.

On je pozdravio pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

“Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da pođednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24”, naglasio je predsednik Vučić.

On je istakao da Srbija poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava svrstava u red svojih osnovnih političkih prioriteta i napomenuo da će učiniti sve kako bis svoje obaveze ispunila u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske Komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar.

Vučić je dodao da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka je konstatovano da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Izražena je i nada da će susret predsednika Vučića sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog.

Johanes Han izjavio je da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu hrabra i dobrodošla, kao i da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna.

“Povodom inicijativa predsednika Vučića da pokrene veliku javnu debatu o ovom osetljivom pitanju u Srbiji je veoma dobrodošla. To pokazuje hrabrost i realizam.”

“Pregovarački okvir zahteva sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova koja doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu i garantuje zaštitu prava svih građana”, rekao je Han za “Večernje novosti” uoči današnje posete Beogradu gde se sastao sa srpskim državnim vrhom.

Han je istakao da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna, a da tempo pristupnih pregovora zavisi od tempa reformi, narocito u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

On je dodao i da nije postavljeno ograničenje brzine, ali da jačanje vladavine prava treba sve više da postaje politički prioritet u Srbiji.

Han je rekao da pristupanje EU nije samo nacionalni cilj Srbije već i EU koja je zbog toga od 2000. uložila oko tri milijarde evra subvencija.

“Sa deset već otvorenih poglavlja od kojih je nekoliko privremeno zatvoreno, ili su na putu, Srbija ostvaruje kontinuirani napredak”, rekao je evropski komesar navodeći da će njegova ključna poruka Vladi i građanima Srbije biti da ovaj zamah treba održati i ojačati jer je EU ozbiljna u vezi s pristupanjem.

“Ne postoji alternativa tome da Srbija postane deo velike evropske porodice kojoj pripada”, kaže on.

Han je naveo da su EU i njene države članice na prvom mestu privrednih partnera Srbije i da samo finansijka pomoć institucija EU iznosi oko 200 miliona evra subvencija godišnje.

Povodom odnosa Srbije i Rusije on je rekao da je Srbija odlučila da se kreće ka clanstvu u EU, što prema njegovim rečima, podrazumeva i progresivno uskladivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU do datuma pristupanja.

“Srbija treba da uloži dodatne napore u tom pogledu. Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU ostavlja dovoljno prostora za razvijanje bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU, sve dok se zajednički okvir poštuje”, rekao je Han.

Povezani članci

Flesenkemper pozvao vlasti da više koriste savetodavne kapacitete Saveta Evrope

Tanjug

Srbija slabije ocenjena nego 2016. godine

EWB

Pavel: Još nema dogovora Beograda i Prištine o vojsci Kosova

EWB