fbpx
European Western Balkans
Društvo

Predstavljanje izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Logo koalicija prEUgovor; Foto: PrEUgovor

BEOGRAD – Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24). Skup će biti održan u sredu, 24. maja 2017. godine, s početkom u 11 časova, u Medija centru u Beogradu.

Pored ključnih preporuka za napredak u poglavljima 23 i 24 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, na skupu će biti analizirana kampanja za predsedničke izbore, stanje u medijima i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Na konferenciji će govoriti Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Moderatorka konfrencije biće Katarina Ivanović iz organizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima.

Koalicija prEUgovor je prva mreža organizacija civilnog društva koja je osnovana radi praćenja sprovođenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Koalicija je formirana 2013. godine sa misijom da predlaže mere za podsticanje unapređivanja oblasti koje su relevantne za pregovarački proces. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja Uniji iskoristi za postizanje bitnog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva. Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator – mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 24.

Koaliciju prEUgovor čine ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija.

Povezani članci

Sem Fabrici sa studentima FPN-a: Evropske integracije vode do mira i demokratije

EWB

Forum civilnog društva u okviru Berlinskog procesa 14. i 15. oktobra u Tirani

EWB

EU šalje maske Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

EWB