fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Predstavljanje Strategije proširenja, 6. februara u Strazburu

Sala za sednice Evropske komisije u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL / STRAZBUR – Strategija proširenja, pod nazivom “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan” biće predstavljanja 6. februara tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, ekskluzivno saznaje portal European Western Balkans.

Kako su za naš portal  potvrdili u Briselu, Kolegijum Evropske komisije, kome će predsedavati predsednik Žan-Klod Junker, sastaće se tog jutra u Strazburu i do podneva će usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta u istoga dana u 15:00 časova. U to vreme strategija će biti obelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Johanes Han na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

Po pisanju medija koji su imali uvid u strategiju, dokument “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan” obuhvatiće opšte smernice za brži proces integracije svih država regiona i kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji.

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana. Te godine se očekuje potpisivanje dokumenta o “sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa” između Srbije i Kosova, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe ista godina će biti ključna za Srbiji i Crnu goru po pitanju pregovora takozvanih „blokirajućih“ poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, te pravdu, slobodu i bezbednost.

Kolegijum članova komisije, koji se sastoji od 28 članova Komisije, sastaje se najmanje jednom sedmično. U praksi, komesari se sastaju svake srede ujutro u Briselu, međutim, tokom plenarnih zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, sastanak se održava u utorak.

Povezani članci

Usporavanje evropskih integracija – odgovornost ipak na Srbiji

EWB

Može li Srbija da uskladi zakonodavstvo sa EU do kraja 2021. godine?

Marija Stojanović

Kukan: Srbija stub stabilnosti, raditi na poboljšanju slobode medija i vladavine prava

EWB