fbpx
European Western Balkans
Politika

Predstavljen izveštaj misije ENEMO: Značaj izbora narušen bojkotom, pandemijom i nepravilnostima

BEOGRAD – Značaj parlamentarih izbora u Srbiji narušen je bojkotom, pandemijom, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmenama izbornog zakona i pritiscima na medije, zaključak je preliminarnog izveštaja evropske posmatračke misije ENEMO.

U misiji ENEMO bilo je šest eksperata, a šef tima Zlatko Vujović (Crna Gora) rekao je da ona nije bila u punim razmerama, nisu je činili “ni dugoročni ni kratkoročni posmatrači izbora, niti se sprovelo sistematsko izveštavanje na dan njihovog održavanja.

Zamenica šefa Misije Kornelija Kalin (Moldavija) ukazala je da je izlaznost na izbore bila oko 50 odsto.

Ona je navela da se u izveštaju konstatuje da su pojedini bitni elementi izbornog zakona i sistema izmenjeni u februaru, pa u maju, neposredno pre održavanja izbora, što nije u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne menjaju godinu pre.

Kalin je dodala da je postupak podnošenja izbornih lista ostavio prostor za sumnju da li je sve proteklo u skladu sa zakonom, zbog “preterano opterećujućeg postupka overavanja potpisa, manjka jasnih pravila za njihovu verifikaciju i nedovoljnu transparentnost procesa registracije”.

Član Misija Kristina Kostelac (Hrvatska) ocenila je da su političke opcije uživale nejednaku medijsku pokrivenost i da je uočena zloupotreba javnih sredstava, a da je prisutnost funkcionerske kampanje otežala razlikovanje granice između države i vladajućih partija.

Pandemija korona virusa i pribegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke pre i tokom kampanje, rekla je ona.

Kostelac je istakla i da je funkcionerska kampanja predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića negativno uticala na jednakost učesnika, a da je ta partija istovremeno zaobišla odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Predstavnici misije su u nedelju, na dan održavanja izbora, posetili određeni broj biračkih mesta, i uočene su nepravilnosti kao što su porodično glasanje, fotografisanje biračkog listića, prisustvo sumnjivih vozila i lica u blizini biračkog mesta, kao i vođenje paralelnih spiskova.

Vujović je najavio da će misija ENEMO (Evropska mreža organizacija za monitoring izbora) ostati u Srbiji još nekoliko nedelja i pomno će pratiti postupke po prigovorima i žalbama.

Povezani članci

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

EWB

Flekenštajn i Gojković: Zaključke prve runde dijaloga primeniti do narednog sastanka

EWB

Ambasade u Beogradu podržale članove LGBTIQ+ zajednice, organizatori Europrajda predložili novu rutu šetnje

EWB