fbpx
European Western Balkans
Društvo

Predstavljen mural posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU

Predstavljanje murala posvećenog vezama Zapadnog Balkana i EU; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU koji je naslikao bosanski umetnik Rikardo Druškić iz BiH predstavljen je danas u Briselu.

”Ovo umetničko delo divan je poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gde on i pripada – u srce Evrope”, poručuje šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Dodaje da se Zapadni Balkan ne uvodi u Evropu jer se on već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope.

“Sada je na EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU. Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka EU”, ističe Mogerini.

Visoka predstavnica ocenjuje da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

Mural je deo Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkana.

“Slogan Samo se screm vidi poziva da sagledamo jedni druge otvorenog srca i bez predrasuda”, navodi Evropska komisija.

Mural je finasirala EU, grad Brisel i tradicionalni briselski festival balkanske kulture Balkan trafik.

Povezani članci

BCBP: Dve trećine građana smatra da političari ne rade u interesu građana

EWB

Miščević: Inovacije su postale nova sloboda unutar EU

EWB

Transparentne donacije neophodne za fer i efikasnu pomoć u pandemiji

Nikola Cuckić