fbpx
European Western Balkans
Politika

Predstavljen predlog akta o promeni Ustava, dolazak Venecijanske komisije krajem septembra

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – U Skupštini Srbije predstavljen je predlog akta o promeni Ustava kao i predlog nacrta Ustavnog zakona o kojima bi narednih dana trebalo da se Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prenosi N1. 

Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava, zajedno sa članovima nadležnog odbora, radila je od juna na izradi nacrta, ali će zvanični predlog amandmana za izmenu Ustava u delu o pravosuđu izraditi Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Kako je na sednici rekao član radne grupe i sudija Ustavnog suda Vladan Petrov, predlog radne grupe ne obavezuje poslanike, već se naredne nedelje očekuju javna slušanja, razmatranja, pa tek pravi tekst izmena.

„Ovaj tekst posle javih slušanja i vašeg rada na njemu ide na evaluaciju Venecijanskoj komisiji i to je značajno i zahtevno iz dva razloga. Prvo, neće mišljenje Venecijanske komisije da bude skroz pozitivno ili skroz negativno, i drugo, specifično, neće biti samo mišljenje u vezi sa ustavnim amandmanima već i mišljenje o političkoj situacji u Srbiji, što je pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope početkom ove godine“, rekao je Petrov.

On je izrazio lično nezadovoljstvo „što smo dozvolili“ da to bude inicirano u Parlamentarnoj skupštini.

Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 3. februara ove godine doneo je odluku da se od Venecijanske komisije zatraži sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucja u Srbiji. Poslanici Srpske napredne stranke na sednici su ponavljali da je ugrožena ravnoteža tri grane vlasti, da je pravosuđe danas u boljem stanju nego pre 2012. godine, ali da će sada biti još nezavisnije.

Na sednici je rečeno da su i poslanici svoje primerke predloga dobili neposredno pred početak sednice, jer se na nacrtu radilo do sinoć, da će sledeće nedelje biti organizovana javna slušanja, a dolazak Venecijanske komisije najavljen je za 28. i 29. septembar.

Povezani članci

Vučić i Tači na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ove nedelje

EWB

Shinas: Nova Komisija će morati da se bavi Zapadnim Balkanom

EWB

Vlasti u Srbiji nezadovoljne nalazima Fridom hausa o kvalitetu demokratije

EWB