fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Predstavljen projekat za izradu analize strukture tržišta maloprodaje

Okrugli sto Radne grupe Nacionalnog konventa o EU; Foto: Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

BEOGRAD – Danas je u prostorijama Palate Srbija održan okrugli sto Radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati pregovore u Poglavlju 8 – Politika konkurencije, na temu “Značaj i izazovi u razvoju sektora trgovine na malo sa aspekta zaštite konkurencije”.

Skup je organizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja koordinira Radnog grupom u saradnji sa Komisijom za zaštitu konkurencije.

Okrugli sto su otvorili Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije i Goran Kovačević, potpredsednik upravnog odbora NALED-a.

Predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije predstavili su učesnicima novi projekat za izradu analize strukture tržišta maloprodaje, koja će obuhvatiti prikupljanje podataka o svim maloprodajnim objektima i prometu u Srbiji i usaglasiti podatke sa podacima drugih institucija kao što su Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija i Agencija za privredne registre.

Svi govornici su istakli značaj ove analize, jer je upravo nedostatak validnih podataka o broju učesnika na tržištu Srbije u osnovi sistemskih problema u oblasti politike konkurencije.

Bilo je reči i o uticaju velikih trgovinskih lanaca, koji često imaju prednost prvog poteza na tržištu u odnosu na trgovine na malo, kao i o uticaju velikih kompanija, sive ekonomije i novih trgovinskih marki. Jedna od ključnih poruka domaćih proizvođača je da je zaštita domaćih proizvođača i potrošača na tržištu neophodna.

Učesnici okruglog stola su se usaglasili oko značaja ove sistemske analize, ne samo zbog uvida koji daje u stvarno stanje na tržištu, već zbog uređenosti sistema, čiji će krajnji dobitnici biti privrednici i građani Srbije.

Povezani članci

Ljajić: Nema ukidanja rominga sa EU, moguće niže cene usluga

EWB

Manja zavisnost privrede Srbije od turizma utiče na manji pad privrede

EWB

Ministarstvo finansija objavilo preliminarnu listu strukturnih reformi u cilju pripreme za pristupanje Srbije EU

EWB