fbpx
European Western Balkans
Politika

Predstavnici EP sastali se odvojeno sa Savezom za Srbiju, potom sa Vučićem

Eduard Kukan, Tanja Fajon, Sem Fabrici, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn; Foto: Twitter / FabriziSem

BEOGRAD – Predstavnici Saveza za Srbiju sastali su se danas na radnom doručku sa predstavnicima Evropskog parlamenta, uoči druge runde međustranačkog dijaloga.

Sastanku su prisustvovali izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, predsednica Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon i šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, vođa pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić i poslanik Demokratske stranke Dejan Nikolić.

“Delegacija Saveza za Srbiju je juče i danas u dva navrata razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, na odvojenim sastancima bez predstavnika vladajuće koalicije. Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SzS-a da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije”, piše u saopštenju SzS, prenosi N1.

Savez ističe da je na oba sastanka istakao nedvosmislen stav da je nemoguće obezbediti fer uslove za izbore na proleće 2020. godine, jer oni moraju da važe najmanje devet meseci pre održavanja izbora, i da zato neće učestvovati na prolećnim izborima.

Druga runda dijaloga između vlasti i opozicije, u okviru koje se razgovara o uslovima sprovođenja predstojećih parlamentarnih izbora, održava se danas u Skupštini Srbije uz posredovanje evropske delegacije. Sastanku ponovo ne prisustvuju predstavnici SzS.

Delegacija je u pauzi nakon prve sesije, oko 11 sati, otišla na sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je navedeno u kratkom saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, razgovarano je “o svim važnim pitanjima i primedbama dela vanparlamenatarne opozicije na izborne uslove i procedure u Srbiji”.

Povezani članci

Parlamentarci o putu Srbije ka EU

EWB

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

EWB

Han: Strategija EU za Zapadni Balkan u februaru

EWB