fbpx
European Western Balkans
Politika

Predstavnici opozicije: Posredovanje EU bilo bi značajno za rešavanje političke krize

Dom Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Evropska unija ima mogućnosti i kapacitet da svojim autoritetom uradi nešto što je već uradila u Severnoj Makedoniji, kako bi došlo do ozbiljnih pomaka kada su u pitanju vladavina prava i sloboda medija u Srbiji, rekao je predsednik Demoratske stranke (DS) Zoran Lutovac, prenosi N1. 

Komentarišući pismo opozicije u Srbiji upućeno Evropskoj komisiji, u kom se traži da EU sačini dva politička izveštaja koji za krajnji rezultat treba da imaju slobodne i fer izbore, Lutovac je ocenio da se Srbija već nalazi u situaciji političke nestabilnosti zato što su sve institucije i medijski prostor uzurpirani od strane jednog čoveka.

“Iako je proklamovani cilj ove valsti integracije Srbije u EU, mi ne samo da smo daleko od evropskih standarda nego se u poslednjih par godina sve više udaljavamo od puta ka EU”, rekao je Lutovac dodajući da je rezultat toga zaustavljanje integracijskih procesa.

Prema njegovim rečima Srbija nema konsolidovano demokratiju nego se vraća u hibridni režim, te bi posredovanje Unije bilo izuzetno značajno.

“Posredovanje Evropske unije bilo bi izuzetno značajno, jer autokrate kao što je Aleksandar Vučić nemaju razumevanje za postojanje demokratskih institucija i poštovanje Ustava i zakona”, rekao je Lutovac.

Lutovac je istakao da je srpska opozicija u pismu EU predložila da prvi izveštaj treba da utvrdi pravo stanje demokratije i vladavine prava i ukaže na ključne elemente zbog kojih Srbija danas ima status zarobljne države.

Povodom saopštenja evropskih poslanika koji su istakli da podržavaju zahtev opozicije u Srbiji upućen Evropskoj komisiji, potpredsednik Stranke slobode i pravde uputio je zahvalnost trima od četiri najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Ne da(vi)mo Beograd: Izveštaj EU o političkoj krizi u Srbiji dobar prvi korak

Nakon što su predstavnici tri poslaničke grupe u Evropskom parlaentu podržali zahtev za uspostavljanje ekspertske grupe EU za kreiranje izveštaja o zarobljavanju države i medija u Srbiji, Ne da(vi)mo Beograd će se zvanično obratiti potpisnicima izjave i ponuditi im svoje iskustvo i pomoć u pribavljanju potrebnih informacija i dokumenata o zloupotrebama vlasti, kršenjima zakona i kontroli medija, navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd podržava stav Fajon, Grošelj i Fon Kramon, koji su u svojoj zajedničkoj izjavi istakli da su se zajednički napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije u prošlosti pokazali efikasnim u rešavanju političkih kriza, jasno se odnoseći na Severnu Makedoniju, dodajući da bi takav pristup mogao da da rezultate i u Srbiji.

Povezani članci

Lajčak: Kosovo i Srbija dogovorili mapu puta za sprovođenje sporazuma o energetici

EWB

Vlada Srbije u novom sazivu do 28. oktobra

EWB

Bilčik: Kada Vulin šalje poruke protiv EU, svi u Evropi to primećuju

EWB