fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Preduzeća u Srbiji gledaju ka Evropskoj uniji

Foto: Pixabay / Steve Buissinne

BEOGRAD – Najveći broj preduzeća u Srbiji pomoć u doba pandemije očekuje od Evropske unije – 25%, nasuprot 9% koju pomoć očekuju od Kine ili samo 1% koji pomoć očekuju od Ruske Federacije.

Ovo je jedan od rezultata istraživanja „Biznis sektor u doba pandemije“ koje sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), a tiče se uticaja pandemije virusa COVID-19 na poslovanje pravnih lica u Srbiji, na reprezentativnom uzorku od 200 pravnih lica registrovanih na teritoriji Srbije.

U pogledu informisanosti o virusu, istraživanje je pokazalo da je nivo informisanosti iznad proseka kod pravnih lica koji se bave uslugama (90%), dok je ispod proseka kod pravnih lica koja se bavi proizvodnjom (69%)

Istraživanje je pokazalo da je čak 46% preduzeća u potpunosti zaustavilo poslovanje usled pandemije, dok je 43% izmenilo svoje poslovne aktivnosti, a samo kod 10% preduzeća rad je nastavljan na uobičajen način, navodi se u istraživanju.

Što se tiče paketa mera Vlade Srbije, 67% preduzeća je zadovoljno direktnom pomoći u iznosu od 3 minimalne zarade, dok ostale mere Vlade uživaju podršku od 37% do 46%.

Svega 7% ispitanika izražava optimizam uz uverenje da su mere realistične i održive i da ima dovoljno novca za sve, 16% misli da su one samo spisak želja, dok jedna trećina smatra da za neke mere postoji dovoljno novca, ali ne za sve.

Povezani članci

Globalna trgovina u velikom padu usled COVID – 19

EWB

Ekonomski dijalog sa EU: Deo strukturnih reformi se odlaže zbog pandemije

Nikola Cuckić

Čaušević: Finansijska podrška neophodna Zapadnom Balkanu

EWB