Ekonomija i Biznis

Preduzeća u Srbiji gledaju ka Evropskoj uniji

Foto: Pixabay / Steve Buissinne

BEOGRAD – Najveći broj preduzeća u Srbiji pomoć u doba pandemije očekuje od Evropske unije – 25%, nasuprot 9% koju pomoć očekuju od Kine ili samo 1% koji pomoć očekuju od Ruske Federacije.

Ovo je jedan od rezultata istraživanja „Biznis sektor u doba pandemije“ koje sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), a tiče se uticaja pandemije virusa COVID-19 na poslovanje pravnih lica u Srbiji, na reprezentativnom uzorku od 200 pravnih lica registrovanih na teritoriji Srbije.

U pogledu informisanosti o virusu, istraživanje je pokazalo da je nivo informisanosti iznad proseka kod pravnih lica koji se bave uslugama (90%), dok je ispod proseka kod pravnih lica koja se bavi proizvodnjom (69%)

Istraživanje je pokazalo da je čak 46% preduzeća u potpunosti zaustavilo poslovanje usled pandemije, dok je 43% izmenilo svoje poslovne aktivnosti, a samo kod 10% preduzeća rad je nastavljan na uobičajen način, navodi se u istraživanju.

Što se tiče paketa mera Vlade Srbije, 67% preduzeća je zadovoljno direktnom pomoći u iznosu od 3 minimalne zarade, dok ostale mere Vlade uživaju podršku od 37% do 46%.

Svega 7% ispitanika izražava optimizam uz uverenje da su mere realistične i održive i da ima dovoljno novca za sve, 16% misli da su one samo spisak želja, dok jedna trećina smatra da za neke mere postoji dovoljno novca, ali ne za sve.

Povezani članci

Predstavljen projekat za izradu analize strukture tržišta maloprodaje

EWB

Podrška EU za srpsku privredu

EWB

Fabrici: EU održava razvoj preduzetništva u Srbiji

EWB