fbpx
European Western Balkans
Politika

“Pregovaračka poglavlja ne služe za ubacivanje bilateralnih zahteva”

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – “Proces pregovora i poglavlja ne služe i nisu skrojena tako da u njih svako ubacuje svoje bilateralne zahteve prema kandidatu, zato i služe bilateralne platforme da bi se izbegla takva do krajnosti uslovljavajuća budućnost procesa pregovora”, rekla je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, prenosi Tanjug.

Ona je time odreagovala na izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je za TV N1 rekla da je razočarana zbog nerešavanja pitanja nestalih, i dodala da strategija za proširenje, kao uslov ulaska država Zapadnog Balkana, postavlja i rešenje bilateralnih pitanja.

“Bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije, osim pitanja granice, jesu i pitanja nestalih i pitanja arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije i tako dalje. I mislim da što se pre krene u njihovo rešavanje, da tim bolje, jer ne treba niko da se zavarava da će izbeći rešavanje tih pitanja, uostalom, Hrvatska je i sama morala da ih reši i na tome ćemo ustrajati”, rekla je Grabar Kitarović.

S druge strane, ministarka Joksimović naglasila je da bilateralno po svom značenju predstavlja dvostrani proces, a da su u ovom slučaju podrazumevajuće obaveze samo na jednoj strani, onoj koja ima aspiraciju članstva.

“Znači, članstvo u EU neke od država izgleda vide kao eskapizam i amnestiju od sopstvenih nerešenih obaveza u oblasti manjina, povratka imovine, vladavine prava, procesa pomirenja”, ocenila je Joksimović.

Povezani članci

“Dela govore” ne samo o rezultatima vlasti, već i donacijama Evropske unije

EWB

Figaro: Vučić koristi koronavirus da bi ojačao svoj uticaj

EWB

Krihbaum: Za Srbiju put u EU je dalek, ali imate podršku Nemačke

EWB