fbpx
European Western Balkans
Društvo

Pregovori o pristupanju EU: Novi kontekst

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Koji izazovi Srbiju očekuju u nastavku pregovora sa Evropskom unijom i šta bismo mogli da naučimo iz iskustva drugih država koje su pregovarale o članstvu, samo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati na konferenciji “Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji: Novi kontekst” u Palati Srbija u četvrtak 25. maja.

Pored šefice Pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević, koja će otvoriti konferenciju, prisutnima će se obratiti i ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Bivši šefovi pregovaračkih timova Slovenije i Češke, bivši evopski komesar Janez Potočnik i evropski poslanik Pavel Telička, govoriće o tome koliko su se okolnosti, ali i sami zahtevi koje država danas mora da ispuni kako bi postala članica EU, promenile u odnosu na period kada su njihove države pregovarale o članstvu.

O tome kako se zemlje Zapadnog Balkana snalaze u procesu pregovora, pored glavne pregovaračice Srbije i zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije Srđana Majstorovića, govoriće i ministar za evropske poslove u Vladi Crne Gore i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović kao i predstavnici Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju organizuje Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u saradnji saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Povezani članci

“Normalizacija odnosa nema alternativu”

EWB

Transparentne donacije neophodne za fer i efikasnu pomoć u pandemiji

Nikola Cuckić

CSF 2023: Zapadni Balkan treba odmah da pristupi oblastima jedinstvenog tržišta EU

EWB