fbpx
European Western Balkans
Društvo

Pregovori o pristupanju EU: Novi kontekst

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Koji izazovi Srbiju očekuju u nastavku pregovora sa Evropskom unijom i šta bismo mogli da naučimo iz iskustva drugih država koje su pregovarale o članstvu, samo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati na konferenciji “Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji: Novi kontekst” u Palati Srbija u četvrtak 25. maja.

Pored šefice Pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević, koja će otvoriti konferenciju, prisutnima će se obratiti i ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Bivši šefovi pregovaračkih timova Slovenije i Češke, bivši evopski komesar Janez Potočnik i evropski poslanik Pavel Telička, govoriće o tome koliko su se okolnosti, ali i sami zahtevi koje država danas mora da ispuni kako bi postala članica EU, promenile u odnosu na period kada su njihove države pregovarale o članstvu.

O tome kako se zemlje Zapadnog Balkana snalaze u procesu pregovora, pored glavne pregovaračice Srbije i zamenika direktora Kancelarije za evropske integracije Srđana Majstorovića, govoriće i ministar za evropske poslove u Vladi Crne Gore i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović kao i predstavnici Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju organizuje Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u saradnji saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Povezani članci

“Rumunija će se truditi da očuva mesto Zapadnog Balkana na evropskoj agendi”

Sofija Popović

Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

EWB

O dualnom obrazovanju na sednici Konventa

EWB