fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Prekinute sednice kosovskog parlamenta nastavljaju se danas

Presidency of the Kosovo Assembly, Photo: Republic of Kosovo - Assembly

PRIŠTINA – Kosovo je na granici nove političke krize, pokazao je neuspešni pokušaj održavanja dve odvojene sednice parlamenta u utorak, obe na temu dijaloga sa Beogradom, a njihov nastavak je najavljen za danas u 14 sati, piše Koha.

Nijedna od dve vanredne sednice parlamenta o dijalogu sa Beogradom, prva, koju je zatražila vlada i druga koja je sazvana na zahtev opozicije, u utorak nisu završene.

Prištinski portal konstatuje da je to dokaz da je Kosovo na granici nove krize, te da su vladajuća koalicija i parlament dokazali da su ranjivi i neodlučni kada je reč o inicijativama za završni dijalog sa Beogradom i pitanju razgraničenja.

Na započetoj sednici parlamenta poslanici je trebalo da se izjasne o predlogu vladinog tima koji bi vodio dijalog sa Beogradom, dok je na drugoj, sazvanoj na zahtev opozicije, trebalo da se raspravlja o nacrtu rezolucije s ciljem sprečavanja kosovskog predsednika Hašima Tačija da razgovara o “razmeni teritorija” ili “korekciji granice”.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli najavio je u utorak da će tim, koji je vlada u Prištini nominovala za dijalog sa Beogradom, učestvovati već u petak u Briselu, u dijalogu, ali taj tim nije potvrdio kosovski parlament, niti je poznato da li će to danas i učiniti.

Šef prištinskog tima za dijalog sa beogradom Avni Arifi, izjavio je da će taj tim učestvovati u političkim pregovorima zajedno sa Hašimom Tačijem.

Povezani članci

Nacionalni konvent o rešenju za Kosovo: Prioriteti mir, bezbednost, EU integracije

EWB

Palmer: Status kvo neodrživ, nema boljeg trenutka za sporazum

Tanjug

Tribina o poglavlju 35: Razgraničenje je propast Briselskog sporazuma

EWB