fbpx
European Western Balkans
Društvo

Predsednica Vlade reagovala na poziv OCD na dijalog o stanju demokratije

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Vlada Republike Srbije / Slobodan Miljević

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom izveštaja organizacije Fridom haus u kojem je Srbija svrstana u kategoriju hibridnih režima, da “uvek postoji prostor za društveni dijalog i da je Vlada Srbije spremna na takav dijalog”, upitana da li je potrebno da se uđe u neku vrstu društvenog dijaloga povodom tog izveštaja, prenosi RTV.

“Spremna sam na dijalog uvek, pošto je to u interesu građana Srbije, ali koje organizacije civilnog društva (OCD) da budu, neko će pitati zašto samo tih sedam OCD”, rekla je Brnabić aludirajući na poziv sedam organizacija civilnog društva koje se bave EU integracijama, a koje su pozvale Vladu Srbije da započne društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije, kao i da uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija.

U pozivu se ne navodi da je pitanju dijalog samo sa sedam organizacija koje su ga potpisale.

Brnabić je istakla da bi možda bolje rešenje bilo napraviti savet zajedno sa vladinom Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i da se taj dijalog održi.

“Nemam problem ni da vodim dijalog sa svakim pojedinačno, to je u interesu Srbije. Vlada i ja smo otvoreni za dijalog, ali ne na način da neko kaže zašto ovih sedam i ko je baš njih pozvao da govore o slobodi medija”, izjavila je Brnabić.

Sedam organizacija koje su potpisale saopštenje upućeno Vladi jesu Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Organizacije su pozvale Vladu na dijalog umesto pokušaja metodološkog pobijanja izveštaja Fridom hausa, i istakle da bi Vlada trebalo da shvati ocene iz tog i drugih izveštaja, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kao zvono za uzbunu.

Povezani članci

Da li slobodni mediji gube bitku u Srbiji, ili su je već izgubili?

Emina Muminović

Sednica Radne grupe Nacionalnog konventa za zaštitu potrošača 13. marta

EWB

Vlast četiri puta zastupljenija od opozicije na internet portalima

EWB