fbpx
European Western Balkans
Društvo

Preminuo bivši evropski poslanik i ministar spoljnih poslova Slovačke Eduard Kukan

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

BRATISLAVA – Bivši ministar spoljnih poslova Slovačke i poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan preminuo je u 82. godini.

“Obavljajući funkciju u zahtevnim vremenima, posvetio je svoj život izgradnji slovačke diplomatske službe. Njegove ključne odluke omogućile su naše pristupanje EU i NATO. Bez njega bi priča o Slovačkoj mogla biti bitno drugačija. Hvala Vam”, tvitovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Kukan je bio karijerni diplomata koji je bio ministar spoljnih poslova Slovačke 1994. i od 1998. do 2006. godine.

Takođe je bio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Balkan, kojeg je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

Kukan je bio član Evropskog parlamenta i grupe Evropske narodne partije (EPP) od 2009. do 2019. U svom prvom mandatu, do 2014. godine, bio je predsedavajući Delegacije za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

U svom drugom mandatu bio je predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Kukan je bio jedan od posrednika u Evropskom parlamentu tokom političke krize u Severnoj Makedoniji 2015. i 2016. Posrednički napori EP doveli su do sporazuma u ​​Pržinu 2015. i uspešnog rešavanja krize dve godine kasnije.

Poslednjih godina bio je jedan od ko-fasilitatora u Međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji. U tom svojstvu posetio je zemlju krajem januara.

Povezani članci

Zašto se traži da Ministarstvo pravde povuče predložene amandmane na Ustav?

EWB

Mera Vlade Srbije iz vanrednog stanja proglašena neustavnom

EWB

Završena Nedelja ponosa, Delegacija EU u bojama duge

EWB