fbpx
European Western Balkans
Društvo

Preminuo bivši evropski poslanik i ministar spoljnih poslova Slovačke Eduard Kukan

Eduard Kukan; Foto: Evropska unija

BRATISLAVA – Bivši ministar spoljnih poslova Slovačke i poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan preminuo je u 82. godini.

“Obavljajući funkciju u zahtevnim vremenima, posvetio je svoj život izgradnji slovačke diplomatske službe. Njegove ključne odluke omogućile su naše pristupanje EU i NATO. Bez njega bi priča o Slovačkoj mogla biti bitno drugačija. Hvala Vam”, tvitovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Kukan je bio karijerni diplomata koji je bio ministar spoljnih poslova Slovačke 1994. i od 1998. do 2006. godine.

Takođe je bio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Balkan, kojeg je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

Kukan je bio član Evropskog parlamenta i grupe Evropske narodne partije (EPP) od 2009. do 2019. U svom prvom mandatu, do 2014. godine, bio je predsedavajući Delegacije za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

U svom drugom mandatu bio je predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Kukan je bio jedan od posrednika u Evropskom parlamentu tokom političke krize u Severnoj Makedoniji 2015. i 2016. Posrednički napori EP doveli su do sporazuma u ​​Pržinu 2015. i uspešnog rešavanja krize dve godine kasnije.

Poslednjih godina bio je jedan od ko-fasilitatora u Međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji. U tom svojstvu posetio je zemlju krajem januara.

Povezani članci

Predstavljena mapa puta za REKOM: Politička podrška je osnovni preduslov

EWB

EU finansira zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv COVID-19 u Srbiji

EWB

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković