fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Preporuke POSP: Podrška otvaranju poglavlja, zabrinutost zbog slobode medija

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Na nedavno održanoj Osmoj sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), održanoj 13. i 14. juna 2018. godine u Strazburu,predstavnici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovarali su o statusu pregovora i odnosima između EU i Srbije, napretku u okviru pregovaračkog poglavlja 23, uključujući sudstvo, ustavnu reformu, osnovna prava i slobodu medija, ekonomski razvoj, nedavni razvoj odnosa Beograda i Prištine, kao i spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Odbor je usvojio Deklaraciju i preporuke upućene Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

U tekstu Deklaracije i preporuka navodi se da Odbor pozdravlja napredak postignut u pregovorima o pristupanju, naročito konstantni progres po pitanju poglavlja 23 i 24. Ističe se da napredak u poglavlju 35 ostaje od suštinskog značaja za sveobuhvatni tempo pregovaračkog procesa.

Pozivaju se Savet i Komisija da podrže otvaranje novih poglavlja, koja su već tehnički spremna i naglašava se potreba za transparentnom i otvorenom javnom debatom o EU, njenim institucijama i članstvu.

Evropska komisija i Vlada Republike Srbije pozvane su da nastave svoje koordinisane napore u cilju povećanja transparentnosti projekata koje finansira EU kako bi se stalno ojačavala svest građana o praktičnim rezultatima evropskih integracija.

Podržana je perspektiva Srbije za 2025. godinu, kao i održavanje dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou preko Visoke predstavnice Mogerini i zajednički rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma. Međutim, izražena je zabrinutost za tehnički nivo dijaloga, kao i zbog nedavnih tenzija i upotrebe sile i naglašeno je da se treba uzdržati od bilo kakvih koraka koji mogu ugroziti dosadašnji napredak i otežati proces normalizacije.

Pozdravljen je značajan napredak u jačanju finansijske stabilnosti, posebno u pogledu budžetskog deficita i činjenice da je javni dug bio ispod nivoa određenog kriterijumima iz Mastrihta.

Forum ohrabruje Srbiju da pojača napore kako bi se povećale javne i privatne investicije. Podvlači se glavna uloga malih i srednjih preduzeća za privredu Srbije i važnost postojanja programa podrške za njihov razvoj, posebno u oblasti IT-a i digitalne ekonomije.

Pozdravljeno je otvaranje pregovaračkih poglavlja 6 (kompanijsko pravo) i 30 (spoljni ekonomski odnosi), koja bi trebalo da pomognu konsolidaciju reformi Srbije u cilju poboljšanja poslovnog okruženja i rasta kroz dalje povećanje trgovinskih tokova.

Ponovljen je poziv Srbiji da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, u skladu sa zahtevima koji proizlaze iz njenog statusa kandidata i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odbor ističe da je ostvaren određeni napredak u oblasti pravosuđa, ali da postoji potreba za daljim reformama koje garantuju odvajanje grana vlasti i jačanje nezavisnosti pravosuđa. Pozdravljeno je i dostavljanje relevantnih nacrta amandmana na Ustav Venecijanskoj komisiji, a Srbija je pozvana da unapredi sprovođenje nacionalne strategije borbe protiv korupcije.

Takođe, naglašena je važnost parlamentarne dimenzije u procesu pristupanja EU, kao i međusobna saradnja radnih tela nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta.

Odbor je istakao da je pravni i institucionalni okvir za poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava uspostavljen i podržao je dalje sprovođenje akcionog plana za prava manjina.

Ponovljen je značaj slobode izražavanja i medija i istaknut značaj većeg napretka u ovom pogledu. Naglašena je važnost sprečavanja svih eventualnih pretnji,nasilja i zastrašivanja protiv novinara i u tom pogledu pozdravljen je Sporazum o saradnji i merama za unapređenje sigurnosti novinara između tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i medijskih udruženja.

Odbor je pozvao partnere sa Zapadnog Balkana da nastave sa promovisanjem klime poštovanja i osude sve oblike govora mržnje, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Konačno, izražena je dalja podrška za povećanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, naročito uoči predstojećeg Samita u Londonu.


Projekat „Otvoreno o pregovorima: Monitoring pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji“ realizuje se u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

Povezani članci

“Reakcije na Izveštaj EK pokazuju da je vlast nespremna da čuje kritiku”

EWB

Ko je odgovoran za tempo evrointegracija Srbije?

Sandra Maksimović

Evropska komisija prognozira privredni rast Srbije od 2 odsto

EWB