fbpx
European Western Balkans
Politika

Preporuke za EP o većem angažovanju EU u Srbiji

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija bi trebalo više da se angažuje i pospeši komunikaciju da se srpskoj javnosti razjasni šta se očekuje u pregovorima sa Kosovom, kao i da istakne da je fokus procesa pristupanja Srbije “puna normalizacija” odnosa, a ne “nužno priznavanje”, navodi se u analizi Generalnog direktorata za međunarodna pitanja Evropskog parlamenta (EP) pod nazivom “Saradnja Srbije sa Kinom, EU, Rusijom i SAD”.

European Western Balkans uskoro će imati širi izveštaj o ovom dokumentu.

Ova analiza, koja je nedavno interno prosleđena članovima Evropskog parlamenta ne predstavlja zvaničan stav Evropskog parlamenta.

Sačinjena je da bi poslužila kao dodatna informacija parlamentarcima prilikom debate o određenim pitanjima.

U tom dokumentu pod nazivom u preporukama EU i EP se konstatuje da “javnost u Srbiji slabo razume šta tačno EU traži kad je u pitanju Kosovo, uključujući i razgraničenje poimanja ”pune normalizacije” od ”priznavanja”.

“EU bi trebalo da teži unapređenju komunikacije da bi se istaklo da je proces pristupanja fokusiran na ”potpunu normalizaciju” odnosa dve strane, a ne nužno priznavanje (iako bi to moglo da se pojavi u jednom trenutku u budućnosti). Iako je to i dalje za mnoge Srbe gorka pilula, to bi mogao biti dovoljan politički smokvin list da se ublaže brige oko nezavisnosti Kosova”, piše u preporukama analize.

U analizi se predlaže da bi institucije EU trebalo da rade na poboljšanju svog imidža i negativne percepcije EU u srpskoj javnosti, promovišući evropske vrednosti.

“EU mora da se postara da ne izgubi reputaciju zaštitnika određenih principa, kao što su vladavina prava (nezavisno pravosuđe..), transparentnost, demokratija”, kaže se u analizi.

Preporučuje se i da sa političkog stanovišta, EU mora da pokaže i određeno “političko prilagođavanje” za Srbiju što se tiče Kosova i drugih osetljivih pitanja.

“Naročito se izuzetno kontroverzna pitanja, kao što su sankcije protiv Rusije, moraju pažljivo tretirati”, navodi se u preporukama i ističe da bi trebalo naglasiti da se interesi Srbije u regionu podudaraju sa interesima EU, a kada je reč o regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i prihvatanju evropskih vrednosti).

Još jedna preporuka je i da se prošečnim građanima Srbije objasne napori EU i njeno angažovanje u Srbiji, ka i da se uspostavi specijalni fond EP za sprovođenje informativnih kampanja “u korist naroda Evrope”.

Takođe se, između ostalog, preporučuje i održavanje javnih događaja u Briselu i Beogradu u saradnji sa različitim generalnim direktoratima Evropske komisije, kao i bliska saradnja sa srpskim Ministarstvom za evropske integracije i odbrima Narodne skupštine.

Povezani članci

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou

EWB

Poslanici Evropskog parlamenta zabrinuti zbog odredbi o biometrijskom nadzoru u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

EWB

Šta su prioriteti rumunskog predsedavanja Savetom EU i gde je među njima Srbija?

Aleksandar Ivković