fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Preporuke za unapređenje konkurencije u postupku javnih nabavki

Foto: Pixabay / Gerd Altmann

KRAGUJEVAC – Radi stvaranja veće konkurencije u postupku javnih nabavki koja je preduslov za kontrolu trošenja budžetskih sredstava i ostvarivanja principa „vrednosti za novac“, udruženje Ponuđači Srbije iz Kragujevca, formulisalo je sedam preporuka za aktere u postupcima javnih nabavki.

Preporuke i video animacija su izrađene u okviru projekta „Mehanizmi za zaštitu konkurencije u javnim nabavkama u procesu pristupanja EU“, koji se finansira iz sredstava projekta „Pripremi se za učešće“ koji je podržan sredstvima Evropske unije.

U istraživanju Ponuđači Srbije polaze od toga da je delotvoran sistem javnih nabavki neophodan radi stvaranja funkcionalne tržišne privrede, a da Srbija ima velikih problema, kao što su nedostatak transparentnosti, slaba konkurencija, korupcija, što je prepoznato od strane Evropske komisije i predstavlja znatnu prepreku u evropskim integracijama.

„Koliko je politika konkurencije slaba dokazuje i prosečan broj ponuda po postupku koji je u 2019. godini iznosio 2,5 ponude po nabavci, što je ubedljivo najniži prosečan broj ponuda od svih zemalja u okruženju“, navodi se u istraživanju Ponuđača Srbije.

U istraživanju se takođe navodi i da novi Zakon o javnim nabavkama koji je u primeni od jula 2020. godine, predstavlja šansu za unapređenje sistema javnih nabavki, ali da je uslov jačanje svesti i edukacija ponuđača i naručioca koji su sadržane u preporukama. Pored preporuka, izveštaj nudi i praktične savete i uputstva kako da ih akteri primene u praksi.

Članak je napisan u okviru projekta „Pripremi se za učešće“ koji sprovode CEP, NALED i portal European Western Balkans, uz podršku Evropske komisije, sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Povezani članci

EU podržava 22 nova projekta organizacija civilnog društva

EWB

U Londonu počeo Investicioni samit Zapadnog Balkana

EWB

Bečki ekonomski razgovori sa fokusom na Srbiju

EWB