fbpx
European Western Balkans
Region

Prese: Evropa previđa dešavanja na Balkanu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEČ – EU se nalazi na putu da, zbog bavljenja sopstvenim defektom, ignorisanjem i neinteresovanja previdi opasne razvoje na jugoistoku, sa mogućim fatalnim posledicama, upozorava bečki dnevnik Prese.

List navodi da se upozorenja, u brojnim publikacijama, gomilaju da je Evropa na putu da “izgubi” države Zapadnog Balkana.

Medijsko interesovanje se povećava, i ponovo se šalju reporteri, objavljuju izveštaji, ukazuje Prese.

Kao primer navodi magazin Ojropeiše Rundšau koja nikada nije iz vida ispustila Balkan, i koja u novom broju objavljuje upozorenje Vedrana Džihića da je Balkan “tempirana bomba” koja otkucava.

“Snažni ljudi rade na izgradnji svoje moći, nacionalizam je ponovo, na mnogim mestima, korišćen kao tehnika vladavine”, istakao je Džihić, bečki ekspert za Balkan.

Prese navodi da je i nemački Špigel države Zapadnog Balkana nazvao “siročićima kontinenta” i upozorio da postoji osetno udaljavanje od evropskog projekta.

“To što EU kao simbol sigurnosti i blagostanja gubi na uticaju je razumljivo, koliko i opasno. Mir je ugrožen kako maskiranim težnjama Albanaca za zajedničkom državom, tako i željom za velikom moći srpskih nacionalista”, ističe Špigel.

Krakovski magazin Nju istern Jurop posvećuje “balkanskom karuselu” u letnjem izdanju čak 12 priloga, a među njima pisac iz Sarajeva Miljeno Jergović postavlja pitanje “Gubi li Evropa Balkan”.

Takođe ovaj magazin posvećuje pažnju temi Balkana kao prostora za regrutovanje militantnih islamističkih grupacija, podsećajući da jedna četvrtina stranih poraza Islamske države, koji dolaze iz Evrope, dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije.

Pošto je Islamska država u Iraku i Siriji pod pritiskom borci povratnici bi mogli delovati kao upaljač na buretu baruta sastavljenog od eksplozivne verske i etničke mešavine, konstatuje magazin.

Povezani članci

Plenković pozvao na razumevanje zbog graničnih kontrola

EWB

Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije, čestitke uputili evropski zvaničnici

EWB

Srbija bi uskoro mogla biti sedište Transportne zajednice

EWB