fbpx
European Western Balkans
Društvo

PrEUgovor: Nema suštinskog napretka u vezi sa poglavljima 23 i 24

Logo koalicija prEUgovor; Foto: PrEUgovor

BEOGRAD – U prethodnom periodu, nije došlo do suštinskog napretka u sprovođenju reformskih procesa u poglavljima 23 i 24 i potrebno je pojačati napore svih relevantnih aktera – društva, civilnog sektora, države, kao i EU, rečeno je danas na konferenciji za novinare koalicije “prEUgovor”, koja prati politike koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU.

“To se vidi i u našem izveštaju” rekao je Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije i naveo da potrebno pojačati napore svih relevantnih aktera kako bi se ostvarile one mere i aktivnosti zacrtane u Akcionim planovima, koji predstavljaju ključne, krovne dokumente u provesu, a sa čijim ispunjenjem se krenulo prošle godine”.

Kako je rekao Aleksić i sami državni organi, pre svega Ministarstvo pravde i MUP, koji su određeni da sprovode čitav proces, su tražili pomeranje određenih rokova, koji su onda i pomereni, te bi sada, smatra, “trebalo porazmisliti” o sveobuhvatnoj reviziji ta dva Akciona plana, s obzirom na to da, objašnjava, po inicijalnom planu bi trebalo da isteknu sledeće godine.

Aleksić je pohvalio usvajanje određenih zakonskih rešenja, poput Zakona o suzbijanju nasilja u porodici u prethodnom periodu, kao i novu strategiju za suzbijanje trgovine ljudima, koja je dočekana nakon punih šest godina.

Na konferenciji govorili su i Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, Ivana Radović iz Astre Katarina Ðokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Gordana Grujičić iz Grupe 484.

Koalicija “prEUgovor” je mreža sedam organizacija civilnog društva, osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije EU.

Povezani članci

Fridom Haus: Srbija bez napretka od prošle godine, i dalje delimično slobodna zemlja

EWB

Državljani Albanije mogu u Srbiju sa ličnom kartom

EWB

Sonji Liht dodeljen nemački Orden zasluge

EWB