fbpx
European Western Balkans
Region

Približavanje Zapadnog Balkana EU preko ekonomskog razvoja

Trst; Foto: Pixabay

TRST – Infrastruktura, saobraćaj, energetika i mogućnosti za podsticanje privrednog rasta preko povezivanja u ovim oblastima u cilju približavanja Zapadnog Balkana EU, cilj su Samita u Trstu koji se sutra održava kao nastavak Berlinskog procesa.

Na četvrtom Samitu u okviru Berlinskog procesa učestvovaće predsednici i članovi vlada Srbije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, kao i najviši predstavnici Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Najavljen je i dolazak visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini.

Austriju, kako je najavljeno u Beču, predstavljaće kancelar Kristijan Kern i ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc.

Berlinski proces iniciran je 2014. godine od nemačke kancelarke Angele Merkel, a posle Berlina je samit održan u Beču i Parizu.

Cilj Samita u Trstu je da se preko podsticaja saradnje u važnim oblastima postavi regionalni ekonomski prostor.

“Infrastrukturna mreža koja dobro funkcioniše podstiče ekonomski rast, pruža mogućnosti za biznis, privlači investicije i stvara radna mesta”, navodi se u radnom dokumentu.

Na marginama Samita biće održan i Biznis forum, koji treba da pomogne podsticanje ekonomskih projekata na Zapadnom Balkanu.

Planirani su i bilateralni susreti preduzeća i institucija iz zemalja koje učestvuju na Samitu.

Uz pomoć sredstava Evropske banke za razvoj i obnovu (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) region bi trebalo da dobije na raspolaganje 500 miliona evra za dalje investicije u projekte.

Austrijski kancelar Kern je, povodom predstojećeg Samita, istakao važnost evropske perspektive za zemlje regiona.

On je u više navrata upozorio da, ako se EU ne angažuje u regionu nastati vakuum.

I šef austrijske diplomatije Kurc se izjasnio za jasan signal regionu, naglasivši da je evropska perspektiva regiona veoma bitna i da je važno da se zemlje pomognu aktivno na teškom putu koji je pred njima.

Neposredno pred Samit Kurc će se, kako je najavljeno, sastati sa šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom i bosanskim kolegom Igorom Crnadakom.

“Stvaranje regionalnog ekonomskog prostora za Zapadni Balkan će ovaj put biti od posebnog značaja. Time bi se povećalo potencijalno tržište za investicije, bila bi povećana ekonomska atraktivnost regiona. Takav zajednički ekonomski prostor pripremio bi države Zapadnog Balkana za pristupanje EU”, poručio je Kurc u saopštenju.

U Trstu će skup biti održan pod visokim merama bezbednosti – više od 1.000 vojnika i policajaca brinuće o bezbednosti učesnika.

Povezani članci

Gabrijel: EU da se angažuje više na Zapadnom Balkanu

EWB

Vučić i Zaev: Nesuglasice – dijalogom

EWB

[BSF] Hunkos: Promocija demokratije među ključnim ciljevima EU na Zapadnom Balkanu

EWB