fbpx
European Western Balkans
Društvo

Prijava za stipendijski program u austrijskom parlamentu za državne službenike na ZB

BEOGRAD – Evropski fond za Balkan (EFB) objavio je poziv za prijavljivanje za stipendijski program za državne službenike/ce sa Zapadnog Balkana u austrijskom parlamentu.

Stipendijski program koji finansira austrijski parlament namenjen je javnim službenicima i službenicama koji rade u administracijama narodnih skupština Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Program stipendija za skupštinsko osoblje uspostavili su austrijski parlament i Evropski fond za Balkan 2019. godine, u cilju jačanja parlamentarne demokratije na Zapadnom Balkanu. Nakon uspešnog završetka pilot faze, doneta je odluka da se saradnja nastavi. Cilj ove inicijative je podrška državama Jugoistočne Evrope na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

„Gde god da se zateknem na Zapadnom Balkanu, osećam snažnu želju unutar tih zemalja da jednog dana pripadaju Evropskoj uniji. Naša je odgovornost da te nade ne izneverimo i da naše susede sa Zapadnog Balkana pratimo na njihovom putu prema EU. Austrijski parlament želi da gradi mostove i doprinese jačanju parlamentarne demokratije u našem susedstvu. Stipendijski program za administrativno osoblje parlamenata služi toj svrsi, budući da omogućava direktnu razmenu“, izjavio je Volfgang Sobotka, predsednik Nacionalnog saveta Austrije.

U sklopu programa, parlamentarno osoblje iz šest zemalja Zapadnog Balkana ima priliku da se tokom šestonedeljne posete iz prve ruke upozna s radom parlamenta Austrije, kao i da se uključi i sarađuje u okviru različitih oblasti. Program pruža stipendistima jedinstvenu priliku da steknu znanje o radu i praksama austrijskog parlamenta, kao i da posmatraju i uče od administrativnog osoblja i profesionalaca o različitim aspektima njihovog rada.

Drugo izdanje stipendijskog programa otvoreno je za prijave do 28. septembra, a prva grupa stipendista i stipendistkinja očekuje se u Beču u proleće 2021. godine.

Više informacija o pozivu.

Povezani članci

Flesenkemper: Izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija u Srbiji evoluirali

EWB

Brnabić: Srbija poštuje različitosti

EWB

Darko Tuševljaković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2017.

EWB