fbpx
European Western Balkans
Društvo

Priprema za Samit u Trstu – o rezultatima Berlinskog procesa

Trst; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Forum za međunarodne odnose Evorpskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizovaće „Konferenciju o dosadašnjim rezultatima Berlinskog procesa – uoči samita Zapadni Balkan 6 u Trstu“ u utorak u hotelu Zira u Beogradu.

Na konferenciji će srpski i regionalni stručnjaci predstaviti svoje analize o dosadašnjim rezultatima Berlinskog procesa. Rasprava će obuhvatiti pitanja kao što su opšti uticaj Agende povezivanja Zapadnog Balkana, doprinos Komorskog investicionog foruma poslovnom okruženju, inovacijama i razvoju malih i srednjih preduzeća u regionu, kao i doprinos civilnog društva.

Konferenciju će otvoriti predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja i direktorka Regionalne kancelarije za Srbiju i za Crnu Goru fondacije Fridrih Ebert Urusla Koh-Laugvic.

Konferencija će se baviti doprinosom Berlinskog procesa dinamici proširenja, a o ovoj temi će diskutovati predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, direktor za saradnju i razvoj instituta ŠtetVeb Ardian Hackaj, istraživač Insituta međunarodnih odnosa u Rimu Elenora Poli, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai. Razgovor će moderirati novinarka Radio televizije Vojvodina Ljubica Gojgić.

Program konferencije upotpuniće i tri tematske radionice koje će predvoditi Aleksandra Kovaćević sa Oksford instituta za energetske studije, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Predrag Bjelić i Ana Marjanović Rudan iz grupe za zagovaranje „Zapadni Balkan 6“.

Uloga civilnog društva nije beznačajana, napominje Jelica Minić iz Evropskog pokreta, mada, objašnjava, iza Centra za saradnju mladih čije je sedište u Tirani, recimo, stoji i politička volja država u regionu.

“Berlinski proces ima specifičnu ulogu, okuplja šest zemalja EU ali i šest zemalja regiona. To nije kompletna Unija, mada predstavnici EU učestvuju na svim sastancima, i to je podržano od EU. Podržano je i od zemalja Zapadnog B alkana, pa je Berlinski proces jedna spona između samog pregovaračkog procesa sa EU i svega što se radi u jednom broju regionalnih inicijativa”, kazala je Minić za Tanjug na brifingu povodom predstojeće konferencije.

Berlinski proces je pokrenut 28. avgusta 2014. godine i postao je važan forum za susrete na najvišem nivou između predstavnika vlada Zapadnog Balkana, ali i za susrete predstavnika privrednih komora i civilnog društva. Godišnja okupljanja u Berlinu, Beču, Parizu, kao i predstojeće u Trstu, imaju za cilj da potvrde evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u vreme kada je dalje proširenje EU odloženo za narednu deceniju. Ovi kanali saradnje bi trebalo da doprinesu boljoj povezanosti u regionu, poboljšanju poslovnog okruženja, uključivanju domaćih preduzeća u regionalne vrednosne lance i podržavanju bliže funkcionalne integracije Zapadnog Balkana u EU.

Cilj konferencije je da se istakne značaj Berlinskog procesa u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Predstojeći samit država Zapadnog Balkana održaće se 11. aprila u Trstu.

Povezani članci

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima

EWB

Tribina o knjizi “Moguća Evropa i godine pred nama”

EWB

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB