fbpx
European Western Balkans
Politika

Priština povećala carine na robu iz Srbije i BiH na 100%

Kosovska Mitrovica; Photo: Wikimedia Commons

PRIŠTINA – Kosovska vlada odlučila je danas da carine na proizvode iz centralne Srbije poveća na 100 odsto.

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje carine za 100 odsto, što je podržao premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

“Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog”, rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije na 100 odsto, koje je izradilo kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim “necarinskim barijerama u Srbiji”, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

“Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teiritoriju”, navodi se u predlogu.

Dodaje se da su “trgovinske barijere” s Bosnom iste, kao i sa Srbijom.

“Trgovinska razmena između Kosova i Bosne jasno pokazuje da je uvoz u stalnom porastu u odnosu na izvoz. Osim toga postoji velika asimetrija u pogledu javnog nadmetanja, gde kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na javnim tenderima u Srbiji”, navodi se u predlogu.

Kada se, kažu, tome dodaju politički problemi koje imaju Beograd i Priština, iako se svakodnevno radi na poboljšanju tih odnosa, “Republika Kosovo se ne tretira kao država”.

Niko ne može da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržistu, a da istovremno sprečava prodaju kosovske robe na svom tržistu.

Reč je na međusobnom odnosu na čijem poštovanju uporno treba insistirati, navodi se u predlogu za povećanje takse na 100 odsto.

Povezani članci

Grenel i Palmer na Kosovu i u Srbiji tokom narednih nedelju dana

EWB

Program EU za mlade profesionalce

EWB

NIN: Nema konsenzusa u vezi sa unutrašnjim dijalogom o Kosovu

EWB