fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Priznanje Doprinos godine Evropi rektorki Ivanki Popović i sudiji Miodragu Majiću

Uručivanje nagrade Doprinos godine Evropi za 2019; foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Priznanja za Doprinos godine Evropi, koja dodeljuje Evropski pokret u Srbiji, za 2019. godinu uručena su rektorki Univerziteta u Beogradu, Ivanki Popović i sudiji Apelacionog suda u Beogradu, Miodragu Majiću.

Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji istakao je da je Univerzitet posle duge borbe i pritisaka vlasti učinio ono što je bilo potrebno da bi studenti i profesori, stručna i naučna javnost i građani Srbije mogli ponovo da se ponose jednim od ključnih aktera društvenog života, kulture i sticanja znanja i međunarodnog ugleda.

„Evropski pokreta odaje svoje priznanje rektorki Ivanki Popović za izuzetnu ulogu koju je odigrala u sprovođenju ovog teškog zadatka koji je okupirao pažnju celokupne javnosti i zahvaljuje joj na hrabrosti i doslednosti“, obrazložio je Crnobrnja.

Zahvaljujući se na priznanju, rektorka Popović istakla je da Univerzitet u Beogradu čini ozbiljen korake da dođe u poziciju koju društvo očekuje od njega.

„Te promene neće biti brze i bolje je da idemo malim koracima koje možemo da ispunimo, nego da obećavamo velike koje ne možemo“, kazala je Popović i poručila da će Univerzitet u Beogradu obavljati funkciju visokoobrazovne ustanove od nacionalnog značaja, a pomagaće i drugim univerzitetima da ispunjavaju svoju ulogu.

Sudiji Miodragu Majiću nagradu je uručio potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak, koji je u obrazloženju istakao da je Majić dugogodišnji borac za nezavisnost pravosuđa, uvođenje vladavine prava u Srbiji i protivnik kaznenog populizma.

„Svojim dosadašnjim radom i ličnim primerom nepokolebljivosti u borbi za vrednosti u koje veruje i koje mi u Evropskom pokretu delimo sa njim, Miodrag Majić u svakom pogledu zaslužuje nagradu Doprinos godine Evropi“, rekao je Međak.

Međak je podsetio da je zbog svojih istupa protiv narušavanja ustavnih garancija podele vlasti, nezavisnosti pravosuđa i negativnih tendencija poštovanja vladavine prava u Srbiji, sudija Majić veoma često bio meta verbalnih napada najviših predstavnika vlasti u Srbiji kao i tabloidnih medija pod njenom kontrolom.

Majić je primajući plaketu rekao da se u Evropu gledalo kao u svetionik, ali da se danas čini da su tačna uveravanja da je Srbija od Evrope dalja nego kada ka njoj nije manifestno koračala.

„Nagradu vidim kao podstrek, pre nego ka priznanje za učinjeno. Ostaje nam puno da radimo da ovo naše parče zemlje, osim geografski, u punom smislu postane Evropa“, poručio je Majić.

Priznanje Doprinos godine Evropi 2002. godine, ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Povezani članci

Antievropska zamka za opoziciju

Nikola Burazer

Transparentnost: Pandemija dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme

EWB

EK: Referendum u Kataloniji nije legalan

EWB