fbpx
European Western Balkans
Društvo

Problem energetskog siromaštva u Srbiji

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

BEOGRAD – U Srbiji postoji veliki problem energetskog siromaštva, što pokazuju podaci da manje od 40% domaćinstava koristi sistem centralnog grejanja, zaključeno je danas na sastanku Radne grupe 11 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koja prati Pregovaračko poglavlje 15 – Energetika.

Stručni konsultant Radne grupe NKEU za Poglavlje 15 – Energetika Aleksandar Macura, objasnio je da se pitanje energetske efikasnosti prvi put se našlo među praktičnim politikama 2013. godine, a da je Srbija dve godine kasnije dobila i Uredbu o energetski ugroženom kupcu.

Međutim, to je i dalje nedovoljno da bi se regulisalo ovako važno pitanje sa kojim se bore i mnogo razvijenije države EU.

Sastanku je ispred Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva prisustvovala Bojana Ružić. Ona je predstavila članovima Radne grupe za Poglavlje 15 Program ekonomskih reformi (ERP) i Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP), dva ključna dokumenta u procesu pristupanja, a koja nisu u direktnoj vezi sa pregovaračkim poglavljima.

Ružić je istakla da bi temu energetskog siromaštva trebalo kandidovati među teme socijalne politike u okviru prioritetnih reformi.

Uroš Rakić, stručni saradnik Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ predstavio je analizu uticaja vazduha na zdravlje ljudi.

“Zagađen vazduh je tihi ubica i zbog toga je važno da podignemo svest građana o važnosti ove teme”, rekao je Rakić i dodao da je jedan od najvećih problema nepostojanje budžetske linije za finansiranje kontinuiranog rada mernih stanica.

Konstatovano da je tema energetske efikasnosti od izuzetnog značaja i da se tiče ne samo energetike, već i industrijske politike, kao i saobraćaja, poreske, finansijske i zdravstvene politike.

Povezani članci

Kampanja “JA u centru pažnje”

EWB

Predavanje “Evropska unija: Geneza i realnost jedne ideje”

EWB

Susret sa Evropom u Novom Pazaru

EWB