fbpx
European Western Balkans
Region

Proces evrointegracija – preuzimanje normi i prilogođavanje

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

SARAJEVO – Za Nemačku proces evropskih integracija znači da zemlje koje pretenduju na članstvo u Evropskoj uniji treba da preuzimaju evropske norme i propise, ali i da se prilagode zajedničkim vrednostima Unije izjavila je danas nemačka ambasadorka u BiH Kristijane Hofman.

U intervjuu Oslobođenju Hofman je rekla da je Berlinski proces koji je Nemačka ranije pokrenula da bi ubrzala evropske integracije Zapadnog Balkana podrška upravo procesu nužnih reformi i pojasnila da je i nova inicijativa, koju je krajem maja najavio ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel isključivo na tragu već započetog procesa kako bi se on nastavio i dopunio.

“Ova inicijativa ne stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona niti ustavnog uređenja BiH. Ona se fokusira na poboljšanje svakodnevnog života građana u celom regionu”, rekla je Hohmanova, prenela je Hina.

Sam šef nemačke diplomatije Gabrijel je ovu inicijativu koja je dobila kolokvijalni naziv “Berlin plus” opisao kao nastojanje da se dodatnom finansijskom podrškom ojača proces reformi u šest država regiona Zapadnog Balkana te da celi prostor učini privredno jačim i privlačnijim za inostrana ulaganja.

Povezani članci

Svilanović: Plan treba da bude utanačen do Samita u Trstu

EWB

U kosovskom parlamentu rasprava o nepoverenju vladi

EWB

Johan Zatler novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini?

Tanjug