fbpx
European Western Balkans
Politika

Proces proširenja EU presudan za reforme na Zapadnom Balkanu

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Proces proširenja je od presudnog značaja za očuvanje reformskog zamaha i budućnosti zemalja Zapadnog Balkana, blagostanje i stabilnost u regionu, ocenila je zamenica predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač na 58. plenarnom sastanku Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država Evropske unije.

Delegaciju Srbije činili su, pored Kovač, i Zvonimir Đokić i Vladimir Đurić, a konferencija je održana u Talinu, u okviru parlamentarne dimenzije estonskog predsedavanja Savetu EU, saopštila je Skupština Srbije.

Kovač je zahvalila na dosadašnjoj podršci zemalja članica i institucija Evropske unije Srbiji. Ona je izrazila uverenje da će sve države članice EU podržati napore institucija Srbije podrškom otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

Jedna od glavnih tema plenarnog sastanka KOSAK bila je budućnost EU, u okviru koje se razgovaralo o politici proširenja, kandidatima za članstvo i susedstvu, aktuelnim pregovorima sa Ujedinjenim kraljevstvom, ekonomskom rastu Unije i izazovima na jedinstvenom tržištu.

Članovi odbora za evropske poslove parlamenata članica EU dali su snažnu podršku politici daljeg proširenja, pozdravili napredak zemalja Zapadnog Balkana i zaključili da politika proširenja mora zadržati mesto ključne evropske politike, kao investicija u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost evropskog kontinenta

Povezani članci

Marić: Nova metodologija EU kroz nagrade i kazne

EWB

Havisto: Finska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB

Makron: Za proširenje tek posle reforme EU

EWB