fbpx
European Western Balkans
Politika

Proevropska opozicija u Srbiji u pismu evroposlanicima pozdravila ocene EK

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Proevropska opozicija u Srbiji, okupljena u jednoj koloni, uputila je pismo poslanicima Evropskog parlamenta iz redova Socijalista i demokrata i grupe “Obnovimo Evropu”, u kome pozdravlja ocene Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, a posebno probleme u izbornom procesu, prenosi N1.

Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG), u pismu navode da je sada jasno da u Srbiji postoje ozbiljni nedostaci osnovnih političkih kriterijuma za članstvo u EU i da je takav državni kurs neodrživ za državu koja ima evropske aspiracije.

“Ohrabruje nas što izveštaj priznaje ozbiljnost političke situacije u Srbiji i za razliku od trenutnog vladajućeg režima, mi ga shvatamo vrlo ozbiljno. Očigledno nepoštovanje najosnovnijih demokratskih prava i principa, koje je u izveštaju s pravom naglašeno, jasno pokazuje da je trenutna vlada samo nominalno proevropska”, navodi se u pismu.

Takođe, predstavnici tri stranke pozdravljaju ponovljen poziv za nastavak međupartijskog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

“Ovaj Izveštaj Evropske komisije shvatamo kao signal za uzbunu zbog erozije demokratije u Srbiji, koji je potrebno rešavati dijalogom uz posredovanje EU, kao jedinim odgovarajućim formatom za rešavanje političke krize i vraćanje Srbije na put ka članstvu u EU”, ističe se u pismu i dodaje da rezultat međupartijskog dijaloga mora biti najmanje povratak na konkurentnu demokratiju.

SSP, DS i PSG su zatražili da opozicione stranke budu uključene u dijalog kao ravnopravan partner.

“Svako ko je deo postizanja sporazuma mora biti uključen u njegovu realizaciju”, navodi se u pismu.

Povezani članci

Sastankom evroparlamentaraca sa Narodnom strankom i Dverima završena pripremna faza dijaloga

Sofija Popović

Vučić i Tači na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ove nedelje

EWB

Joksimović: Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije

EWB