fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Proevropska opozicija: Vučić nije iskreno za EU, zainteresovan samo za ostanak na vlasti

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Beogradu sa predstavnicima opozicije; foto: Tviter

BEOGRAD – Predstavnici proevropskih stranaka u Srbiji negativan medijski narativ o Evropskoj uniji koji vlast plasira preko sebi bliskih medija poslednjih godina objašnjavaju neiskrenošću vlasti kada je u pitanju privrženost evropskom putu i smatraju da ima za cilj da proces evropskih integracija uspori uporedno sa održanjem proevropske fasade.

Podsetimo, Centar savremene politke u svom najnovijem izveštaju „Izveštavanje medija u Srbiji o Evropskoj Uniji 2020: Ljubav iz Kine i šamari iz Brisela“ zaključuje je da je Aleksandar Vučić glavni izvor vesti i kreator narativa o EU, kao i da postoje velike razlike između provladinih i kritičkih medija u načinu izveštavanja na ovu temu, gde provladini mediji služe kao glasilo predstavnika vlasti i vrlo često koriste oštru retoriku prema Evropskoj uniji.

Pitali smo predstavnike proevropskih opozicionih stranaka da prokomentarišu zaključke iz ovog istraživanja.

Đilas: Vlast ni po čemu nije iskrena, postoji strah da Evropa to shvata

Dragan Đilas; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Na pitanje zbog čega provladini mediji sistematski kreiraju antievropski narativ, iako je vlast deklarativno za članstvo u EU, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas za European Western Balkans kaže da ova vlast ni po jednom pitanju nije iskrena osim u tome da je svaka laž u funkciji sistemske političke korupcije, što primećuju i evropske institucije na primerima Jovanjice, Krušika i Telekoma.

“Kada je njegovoj ličnoj agendi pogodno, Aleksandar Vučić je najveći reformator Balkana u istoriji na naslovnim stranama tabloida i obično uz fotografiju sa nekim zapadnim liderom. U isto vreme, tokom protesta, Vučić i njegovi saradnici su Rusima govorili da građane organizuju zapadne službe a Zapadu su govorili da građane na ulicu izvode Rusi. Sad je došlo vreme istine. Možete kako hoćete a ne možete dokle hoćete”, kaže Đilas.

On dodaje da postoji strah da će spoznaja Evrope da je Vučić vara kao i građane Srbije da dovede do toga da se vlast uruši.

“Nije ovaj Vučić drugačiji čovek u odnosu na onog koji je kao radikal branio optužene za ratne zločine ili govorio psovke o Zapadu, insistirajući na sukobima sa komšijama u regionu. Iz njegove tačke gledišta, sve dobro što mu se desilo u direktnoj je vezi sa činjenicom da je počeo da laže ceo svet da je moderni evropski političar posvećen integracijama. Sve drugo je ostalo isto”, kaže Đilas.

On dodaje da je, politički i ekonomski, Srbija je okružena državama koje sve žele ili jesu deo EU.

“Nije prirodno i nije dobro ni za EU ni za Srbiju da ona ostane van tog procesa kao ključna tačka regiona. Ekonomski, Srbija više od 70% svog izvoza realizuje na tržištima EU. Kada dodate region ide to na više od 80%. Iza svega toga su neka radna mesta, neke vredne ruke Srbije koje stvaraju tu robu. Ako rizikujete sa EU integracijama vi se potencijalno kockate sa poslovima tih ljudi jer geografske i ekonomske alternative za naše firme nema”, zaključuje Đilas.

Lutovac: Kada bi režim odustao od evropskih integracija, to bi umnogome pojednostavilo borbu

Zoran Lutovac; Foto: Demokratska stranka

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac poručuje za EWB da je antievropski narativ je namenjen građenju i održavanju rejtinga u populaciji koja je najzaslužnija što je ova garnitura uopšte došla na vlast.

“Dakle, došli su na vlast uz podršku onih koji nisu za evropske integracije, a dobili su podršku zapadnih partnera zato što su obećali upravo nešto suprotno – proevropsku politiku. To je ključni razlog kontradiktirnih poruka i narativa”, kaže Lutovac.

On kaže da je cilj opozicije da ukaže i građanima Srbije i  evropskim partnerima na to da su evropske vrednosti i evropski standrdi samo proklamacija ovog režima, a da u stvarnosti imamo vladavinu jednog čoveka i promociju antievropskih vrednosti.

“Kada bi ovaj režim i deklaratorno odustao od evropskih integracija to bi umnogome pojednostavilo borbu, jer više ne bi bilo podrške iz Brisela, a i mnogi građani bi se zapitali da li bi davali podršku režimu koji ih vodi u pogrešnom pravcu, jer nisu ni svi oni koji su evroskeptični raspoloženi da se Srbija orijentiše ka Istoku”, zaključuje Lutovac.

Grbović: Srbija na istoku predstavljala bi Vulinov san,  ali vlast ne želi moćne neprijatelje

Pavle Grbović; Foto: Pokret slobodnih građana

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za naš portal da je ključno pitanje odakle uopšte to deklarativno zalaganje za EU, kada vlast radi sve suprotno tome.

“Suštinsko opredeljenje ove vlasti je samo i isključivo vlast, te kako im rezultati istraživanja i fokus grupa pokazuju da njihovo glasačko telo nije oduševljeno idejom evropskih integracija, i kako njihovo političko biće duboko prezire sve vrednosti na kojima je EU nastala, jasno je zašto se služe takvom retorikom”, kaže on.

On ipak ocenjuje da vlast ne želi da stiče moćne neprijatelje i da bi definitivno napuštanje evropskog puta isprovociralo agilniju reakciju Evropljana, iako bi takva Srbija, kako kaže, “predstavljala Vulinov san – mogao bi da pusti jezik i maštu na volju, a već mu je poverena palica u ruke”.

“Vučićeva spoljna politika se ne bazira na insitucionalnim odnosima, već na bileteralnim dogovorima, što mu do sada polazi za rukom i zbog toga na njegov račun ne dolaze kritike od strane najznačajnijih centara moći kad je reč o spoljnoj, a pre svega evropksoj političkoj sceni. Nažalost, Vučić sve ugovara u svoje ime, ali za račun građana Srbije i taj ceh će na kraju biti veoma visok”, dodaje Grbović.

Ivanović: Cilj nametanja negativnog mišljenja o EU je da Vučić ne izgubi podršku glasača zbog toga što nema napretka

Aleksandar Ivanović; Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Aleksandar Ivanović, predsednik gradskog odbora Socijaldemokratske stranke, kaže za EWB da Srpskoj naprednoj stranci, kao glavnom stožeru vlasti od 2012. godine do danas, nikako ne odgovara ubrzavanje Srbije na putu evropskih integracija. Približavanje Srbije Evropskoj uniji pre svega znači prilagođavanje i usklađivanje zakonskog okvira evropskim standardima u gotovo svim oblastima života.

“Važno je podsetiti se da je zbog započetih, i u nekim segmentima uspešno završenih,  reformi Srbija do 2012. godine dobila viznu liberalizaciju, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dobila statusa kandidata i otpočela proces pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Probajete samo na trenutak da zamislite da se i nakon 2012. godine nastavilo sa tom dinamikom uređenja zamlje, borbom protiv korupcije i svim drugim reformama koje bi Srbiju dovele u predvorije članstva demokratski razvijenih država”, kaže Ivanović, dodajući da u tom slučaju brojne afere vlasti ne bi bile moguće.

“Međutim, stvarnost u Srbiji je nešto drugačija i sve gore pobrojano nije fikcija, već realan život u zemlji pod komandnom palicom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. To je razlog zašto njima ne odgovara ubrzavanje Srbije ka porodici demokratskih, razvijenih država, gde se jasno znaju pravila igre. Država bezakonja, država u kojoj se vrlo lako pere novac od droge, korupcije i drugih nezakonitih aktivnosti je raj za moćnike ali nesaglediva propast sa dalekosežnim posledicama za sve građane te države”, kaže on.

S druge strane, Ivanović ocenjuje da je Aleksandar Vučić je svestan da je za upravljanje državom poput Srbije, uz uvažavanje geopolitičke i ekonosmke realnosti, neophodno da se javno drži retorike o evropskoj budućnosti naše zemlje.

“Otuda svi ti autorski tekstovi i pokušaji da se stranim diplomatama kreira utisak da se zvaničnici Srbije zalažu za reforme i evropsku budućnost, dok celokupna mreža njihovih medija, analitičara, glasnogovornika godinama konstantno građanima na najnegativniji način analizira svaki potez Evropske unije. Šta je praktičan efekat toga? U takvoj postavci ne gubite podršku građana zbog potpunog odsustva rezultata u pristupu Evropskoj uniji i reformi države u skladu sa njenim standardima, jer što bi vas građani zbog toga osuđivali ako su im režimski analitičari i mediji nametnuli mišljenje o zlom zapadu koji Srbiji ne želi ništa dobro”, zaključuje Ivanović.

Povezani članci

[VIDEO] Mondoloni: Francuska želi jaku Evropu i jaku Srbiju u EU

EWB

Han: Podržavam pravo na slobodu izražavanja, nasilje neprihvatljivo

EWB

Pomirenje – Ključni faktor dugotrajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Ervan Fuere