fbpx
European Western Balkans
Politika

Program EU za mlade profesionalce

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Program Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu je prilika da petoro mladih ljudi prođu kroz važan program obuke na pariskom univerzitetu Sijans Po i na Koledžu Evrope u Brižu, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Govoreći na svečanosti u EU Info centru, Fabrici je ocenio da će petoro mladih službenika Ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za evropske integracije i Ministarstva finansija imati i dobru priliku za stvaranje profesionalnih i ličnih veza.

Evropska unija uvek ulaže u nove generacije kao pokretačke snage sutrašnjice koje treba da počnu da razmišljaju na evropski način i da imaju kapacitet da rade sa kolegama širom regiona.

Suština ovog projekta je unapređenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje kao važnog katalizatora u procesu evropske integracije, izjavila je državni sekretar Ministarstva za evropske integracije Anja Rović dodajući da će polaznici osim četiri nedelje u Parizu i Brižu, ići i na razmenu u regionu u maju iduće godine.

Ona je dodala da će program doprineti ličnom razvoju polaznika, koji učestvuju u strateškom planiranju u svojim ministarstvima i doprinose radu pregovaračkih grupa i unapređenju i jačanju administrativnih kapaciteta njihovih institucija kroz zajednički rad na reformi javne uprave.

Direktorka Britanskog Saveta u Srbiji Kler Sirs je podsetila da ta organizacija sprovodi program za mlade profesionalce za EU. Britanski Savet na Zapadanom Balkanu podržava vlade u sprovođenju reformi, izgradnji kapaciteta državnih institucija i razvoju veština mladih, a ovim projektom se pokrivaju sve tri oblasti.

Povezani članci

Poverenik i švedski ambasador o procesu EU integracija

EWB

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB

Čološ: Ne finansirati one koji odbacuju vrednosti EU – Orbana, Vučića, Janšu…

EWB