fbpx
European Western Balkans
Društvo

Program “Evropski progres” – EU važan partner

Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da program “Evropski progres” u okviru kojeg su finansijski podržane 34 lokalne samouprave u Srbiji sa 24,6 miliona evra pokazuje važnost partnerstva sa Evropskom unijom.

Program sa oko 20 miliona evra finansira EU, a oko pet miliona evra je izdvojila Vlada Švajcarske.

Na predstavljanju rezultata Evropskog progresa navedeno je da su realizovane 254 inicijative, kao i da je otvoreno više od 700 radnih mesta, a najavljene su i nove podrške koje će doprineti jačanju kapaciteta lokalnih samouprava.

Premijerka kaže da EU nije samo politički partner sa kojim se pregovara o evropskim integracijama, otvaranju i zatvaranju poglavlja, već je važan u širem kontekstu, jer podržava društveni, ekonomski i politički razvoj.

Kako kaže, samo za strateške reforme u oblasti modernizacije javne uprave, obrazovanja, ingerisanog uprvaljanja granicama, Srbija je dobila od EU direktnu budžetsku podršku od 150 miliona evra.

“Vlada pokazuje da joj je važan regionalni razvoj. Podigli smo Niš na noge, imamo planove za Kragujevac, Loznicu, Kraljevu ćemo posvetiti još veću pažnju..”, rekla je Brnabić novinarima.

Navodeći da je projekat jako značajan za lokalne samouprave, Brnabić je još jednom podsetila da je EU takođe najveći trgovinski partner, da najviše robe Srbija izvozi na tržište EU, a najavila je i mogucnost da Evropska investiciona banka finansira početiničke firme i preduzetnike.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je “Evropski progres” program koji je namenjen održivom i regionalnom razvoju i imao je brojne pozitivne efekte za 34 opštine jugozapada i jugoistoka Srbije.

U njima je, kaže Joksimović, otvoreno novih 700 radnih mesta, a očekuje se da će u narednih godinu, dve biti još 850.

Joksimović ističe da je otvoreno 94 preduzeća, te da su neka od njih povećala izvoz, a program Evropski progres je omogućio da se uredi i lokalna infrastruktura.

“Najvažnije da smo pokazali da naše lokalne samouprave umeju da koriste novac koji dolazi iz EU. To je priprema za korišćenje većih fondova koji će nam biti dostupni kada postanemo članica EU”, istakla je ministarka.

Kako je objasnila, uspešna realizacija programa će biti naša legitimacija za Srbija ima spremne lokalne samouprave.

“Najbolja poruka sa skupa jeste da je novac ostao u Srbiji, na korist građanima i budžetu”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da se nastavljaju evropske integracija, da će se pregovori intenzivirati i da će Srbija raditi na otvaranju novih poglavlja, navodeći da treba sprovoditi reforme u interesu boljeg života građana.

Šef delegacije EU Sem Fabrici istakao je da je jako zadovoljan jer postoje jači kapaciteti lokalnih samouprava, ali i poslovne zajednice.

“Sada možemo da kažemo da su sve ove opštine koje su učestvovale u projektu mnogo jače, da mogu bolje da rade i apsorbuju sredstva EU. Oko 70 odsto zakona EU treba implemenirati na lokalnom nivou i zato nam je potrebna snažna lokalna samouprava”, rekao je Fabrici.

On je najavio da će u martu EU započeti novi program koji će obuhvatiti 99 opština južno od Beograda.

Ambasador Švajcarske Filip Ge kaže da je od programa Evropski progres oko 270.000 ljudi imali određenu korist i to ne samo u smislu da imaju bolje javne usluge već i kada je reč o preduzećma i prilikama za povećanje njihove konkurentnosti.

“Švajcarska ostaje posvećena Srbiji” rekao je Ge.

Povezani članci

Mala i srednja preduzeća pokretači razvoja na lokalu

EWB

Novi Pazar najveće žarište koronavirusa u Srbiji

Sandra Maksimović

NKEU povodom Dana Evrope: Graditi konsenzus o daljem razvoju društva u okviru evropskih vrednosti

EWB