fbpx
European Western Balkans
Društvo

Projekat EU vredan 1,5 milion evra za unapređenje poslovanja Uprave carina

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Projekat pod pokroviteljstvom EU, vredan gotovo 1,5 milion evra, namenjen pripremi za uvođenje automatizovanih postupaka uvoza i izvoza koja je od suštinske važnosti za unapređenje poslovanja Uprave carina, svečano je danas predstavljen u Privrednoj komori Srbije.

Krajnji cilj projekta je unapređenje kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža poslovnoj zajednici i građanima i to kroz modernizaciju i jačanje sopstvenih administrativnih i operativnih kapaciteta, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Automatizovani izvozni i uvozni postupci podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU.

Od projekta se očekuju brojne koristi: uvozni i izvozni carinski postupci se sprovode elektronskim putem, smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka čime se povećava konkurentnost naše privrede, efikasna razmena informacija elektronskim putem između privrednika i UCS čime se štedi vreme i novac.

Tu je i direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika/uvoznika se svodi na minimum, što garantuje potpuno nepristrasan postupak, poboljšanje kvaliteta usluga UCS zahvaljujući modernizaciji IT sistema UCS, zaštita interesa građana kroz bolju kontrolu uvoza i izvoza, poboljšanje aspekata sigurnosti i bezbednosti, ali i efikasnije punjenje budžeta.

Rad na projektu čiji je završetak planiran za septembar 2019. godine, finansiran je sredstvima iz pretpristupnih fondova EU u iznosu od 1.411.335 evra, dok Republika Srbija učestvuje u sufinansiranju sa dodatnih 156.815 evra.

Za rad na projektu zadužen je konzorcijum koji čini više kompanija, a predvodi ga ‘AAM Sonsulting’ sa sedištem u Mađarskoj koji je angažovan od strane Sektora ministarstva finansija za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije uz učešće predstavnika Uprave carina.

Na skupu povodom formalnog početka projekta pod nazivom “Tehnička pomoć za implementaciju automatizovanog uvoznog (AIS) i izvoznog sistema (AES)” prisustvovali su predstavnici Uprave carina Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije, konsultantskog tima angažovanog na projektu, kao i Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao donatora sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Povezani članci

Beogradski bezbednosni forum od 26. do 28. oktobra pod motom „Čovečanstvo na ispitu“

EWB

Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice COVID-19

EWB

Ključ prosperiteta nalazi se u Briselu, a ne u Pekingu, Moskvi ili Ankari

Tanjug